Produkty Regionalne i Tradycyjne
Wytwarzanie produktów regionalnych i tradycyjnych sprzyja rozwojowi obszarów wiejskich, poprzez zróżnicowanie rolniczej działalności, stwarzanie nowych możliwości zarówno dla producentów jak i rolników. Korzyścią dla konsumenta jest możliwość wyboru produktów, które cechują się specjalną recepturą, przepisami, metodami wytwarzania uzyskując w ten sposób wysoką jakość.
Dodatkowo rejestracja produktów umożliwia wyróżnić produkt i chronić go przed niewłaściwym użyciem nazwy. Dlatego utworzono dwa rozporządzenia regulujące rejestrację:
- Chronionej nazwy pochodzenia,
- Chronionego oznaczenia geograficznego,
- Gwarantowana tradycyjna specjalność.
Chroniona nazwa pochodzenia
Zgodnie z rozporządzeniem Rady nr 2081/92/EWG z dnia 14 lipca 1992 roku chroniona nazwa pochodzenia (ang. Protected Designation of Origin – PDO) oznacza nazwę konkretnego regionu, danego miejsca, bądź nawet kraju, której używa się do opisu produktu, czy artykułu rolnego.
Proces technologiczny, w tym proces produkcji, przetwarzania i przygotowania produktu do sprzedaży odbywa się na tym konkretnym obszarze geograficznym, z którym związana jest nazwa produktu. Cechą charakterystyczną jest bardzo silny związek z regionem (klimat, gleba, woda itp.), dzięki któremu produkt zawdzięcza swoją jakość.
Chronione oznaczenia geograficzne
Zgodnie z rozporządzeniem Rady Nr 2081/92/EWG z dnia 14 lipca 1992 roku chronione oznaczenie geograficzne (ang. Protected Geographical Indications – PGI) oznacza nazwę konkretnego regionu, danego miejsca, bądź nawet kraju, której używa się do opisu produktu, czy artykułu rolnego, dzięki któremu zawdzięcza swoje cechy i specyficzną jakość.
Na danym obszarze może odbywać się jeden z etapów procesu technologicznego: produkcja, przetworzenie lub tylko przygotowanie produktu i pomimo, że produkt nosi nazwę obszaru geograficznego, na którym jest wytwarzany, to związek danego produktu z regionem jest słabszy niż w przypadku chronionej nazwy pochodzenia.
Gwarantowana tradycyjna specjalność
Zgodnie z rozporządzeniem Rady nr 2082/92/EWG z dnia 14 lipca 1992 roku szczególny charakter (ang. Traditional Speciality Guaranteed – TSG) oznacza cechy, które w zdecydowany sposób odróżniają artykuł lub produkt rolny od podobnych mu produktów z tej samej kategorii.
Istotną cechą jest nie tylko wysoka jakość lub ilość składowa produktu, jego ogólny wygląd, czy zastosowanie nowości technologicznych. Na szczególny charakter składa się użycie tradycyjnych surowców i produkcja tradycyjną metodą.
Więcej informacji o produktach znajdziecie państwo na portalu Województwa Kujawsko-Pomorskiego.