Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

kujawsko-pomorskie (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

PROJEKT PARTNERA - Wyjazd studyjny „Od pola do stołu”

18.07.2018

Realizacja operacji pt. Wyjazd studyjny „Od pola do stołu”-promocja dobrych praktyk w przetwórstwie i rolnictwie ekologicznym

Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie jako Partner KSOW w ramach operacji współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, zrealizował wyjazd studyjny „Od pola do stołu” – promocja dobrych praktyk w przetwórstwie i rolnictwie ekologicznym.

Wartość dofinansowania operacji wynosiła 51.800,00 zł

Głównym celem operacji było usprawnienie ekologicznego systemu produkcji poprzez wymianę wiedzy i doświadczeń pomiędzy podmiotami uczestniczącymi w rozwoju obszarów wiejskich oraz dążenie do zatrzymania tendencji spadkowej ilości gospodarstw rolnych, prowadzonych w systemie rolnictwa ekologicznego. Operacja pozwoliła dostrzec wiele problemów, które stanowią barierę dla rozwoju rolnictwa ekologicznego i tym samym dla rynku żywności ekologicznej.

Projekt skierowany był do rolników ekologicznych, przetwórców ekologicznych, rolników konwencjonalnych zainteresowanych systemem rolnictwa ekologicznego, przedstawicieli instytucji działającej na rzecz rolnictwa, przedstawicieli świata nauki, mediów związanych z rolnictwem,  partnerów operacji i doradców/specjalistów KPODR odpowiedzialnych za doradztwo w zakresie rolnictwa ekologicznego.

 

Program wyjazdu studyjnego „Od pola do stołu -promocja dobrych praktyk w przetwórstwie i rolnictwie ekologicznym” obejmował:

 

Dzień I: 

1.         Wizyta w Instytucie Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach:

1)      „Agrotechnika w gospodarstwach ekologicznych- główne założenia i problemy” - wykład;

2)      „Skutki środowiskowe gospodarowania w różnych systemach produkcji” – wykład, wprowadzenie do zajęć praktycznych na poletkach doświadczalnych prowadzonych przez IUNG w Puławach w gospodarstwie doświadczalnym w Osinach;

3)      „Bariery w rozwoju rolnictwa ekologicznego w województwie kujawsko-pomorskim” – wykład.

Dzień II

1.         Warsztaty praktyczne w gospodarstwie demonstracyjnym w Osinach  IUNG Puławy; porównanie trzech systemów jakości produkcji: ekologicznego, integrowanego oraz konwencjonalnego, upraw  prowadzonych w tych systemach od 24 lat;

2.         Wizyta w gospodarstwie ekologicznym pana Krzysztofa Bednarza w miejscowości Leszczków, gmina Lipnik. Rolnik wraz z żoną prowadzą gospodarstwo ekologiczne od 1999 roku, są ludźmi z ogromnym doświadczeniem oraz wielką pasją. Na polach uprawiają głównie warzywa (papryka, jarmuż, kapusta, marchewka, pomidory, seler, por, buraczki) oraz sad owocowy (drzewa jabłoniowe) wyhodowane z własnego materiału nasiennego. 

Dzień III

1.      Warsztaty w Inkubatorze przetwórczym w Dwikozach powstałego z inicjatywy Fundacji Ośrodka Promowania Przedsiębiorczości  w Sandomierzu.  

Ø   spotkanie z przedstawicielami Ośrodka Promowania Przedsiębiorczości, prezentacja działalności Fundacji, ze szczególnym uwzględnieniem projektów stymulujących lokalny rozwój, promujących lokalne zasoby i partnerską współpracę.

Ø   Zapoznanie z historią powstania Inkubatora Przetwórczego oraz zasad jego  funkcjonowania. Inkubator powstał, m.in. po to, aby rolnicy i sadownicy mieli możliwość przetestowania opłacalności przetwórstwa produktów wytworzonych we własnym gospodarstwie. Rolnik próbujący swych sił w przetwórstwie i korzystający z Inkubatora, nie musi inwestować w zakup sprzętu, jednocześnie rozpoznaje możliwości zbytu wytworzonych produktów na rynku. Podczas wizyty uczestnicy wzięli udział w pełnym procesie produkcji dżemu morelowego.

Dzień IV

Wizyty u beneficjentów projektów realizowanych przez Ośrodek Promowanie Przedsiębiorczości, współpracujących w ramach działających  szlaków turystycznych, m.in. Sandomierski Szlak Jabłkowy, Sandomierski Szlak  Winiarski.

Ø    Wizyta  w Winnicy Król, w miejscowości Radoszki, należącej do Pana Wojciecha Króla. Właściciel winnicy jest pasjonatem wina i wszystkiego, co się wiąże z procesem jego produkcji, począwszy od wyboru odmiany, wyboru miejsca na założenie plantacji, jej prowadzenia, wyboru metody zbioru, aż po uzyskanie końcowego produktu oraz jego przechowywanie. Właściciel winnicy posiada gruntowne wykształcenie w tym kierunku, tj. jest dr enologii. Plantacja P. Króla jest prowadzona w systemie rolnictwa ekologicznego, który jest systemem trudnym, pracochłonnym, ale za to daje najlepsze z możliwych produktów. Właściciel opowiedział o bogatej historii regionu i o swoich przodkach, którzy mieli duży wpływ na rozwój i charakter okolicy. Uczestnicy mogli zdegustować wina białe,  czerwone oraz herbatki z liści winorośli właściwej (VITIS VINIFERA) odmian chardonnay, pinot noir, merlot, cabernet seuvignon, które mają ogromne ilości antyoksydantów. 

Ø    Drugim, odwiedzonym miejscem była Winnica Sandomierska, należąca do Pana Marcelego Małkiewicza w miejscowości Góry Wysokie. W winnicy grupa poznała historię jej powstania, zaprezentowano technologię uprawy winorośli oraz proces powstawania różnych gatunków wina. Uczestniczy zobaczyli urządzenia służące do produkcji oraz degustowali lokalne produkty: ser, miód oraz wino różowe.

Ø    Wizyta w „Willi Dzika Róża”,  w miejscowości Kamień Łukawski, z której roztacza się  widok na starorzecze Wisły oraz urokliwą okolicę Sandomierza. Degustacja lokalnego specjału -  szarlotki po sandomiersku przygotowanego przez właścicieli wilii.  

 

Dzień V

1.         Wizyta w gospodarstwie ekologicznym pana Piotra Laska, miejscowość Kurów, gmina Lipnik. Rolnik prowadzi gospodarstwo w systemie rolnictwa ekologicznego od 1999 roku, uprawia ok 60 gatunków roślin. Oprócz uprawy warzyw, rolnik specjalizuje się w uprawie roślin sadowniczych. Właściciel gospodarstwa jest zrzeszony w Stowarzyszeniu „Grupa od Rolnika” i realizuje bezpośrednią sprzedaż swoich produktów w formie tzw. „Paczki od Rolnika”.

2.         Wizyta w gospodarstwie ekologicznym pana Konrada Lipińskiego, miejscowość Mała Wieś, gmina Bogoria. Prezentacja szerokiego przekroju upraw, począwszy od zbóż, warzyw, ziół, po owoce miękkie i sady. Ciekawostką była uprawa jarmużu, poddawanego procesowi liofilizacji, dla którego rolnik znalazł zainteresowanego odbiorcę.

3.         Wizyta w gospodarstwie ekologicznym państwa Elżbiety i Bogdana Chmara, miejscowość Jasień, gmina Staszów. Prezentacja szerokiej oferty zbóż, w tym dawnych odmian (orkisz, płaskurka, samopsza), prosa, gryki, ziemniaków, wyki, lnianki, lnu, amarantusa oraz całej gamy warzyw oraz owoców. Wszystkie pozyskiwane surowce, począwszy od zbóż, warzyw i owoców są przetwarzane w gospodarstwie, co daje możliwość zapewnienia stabilnego dochodu.

 

 

W efekcie przedsięwzięcia, tj. wyjazdu studyjnego „Od pola do stołu”, uczestnicy zyskali wiedzę praktyczną z zakresu prowadzenia gospodarstwa w systemie rolnictwa ekologicznego, zarówno w teorii jak i w praktyce. Wymiana doświadczeń, obserwacji i pokazanie praktycznych przykładów radzenia sobie z problemami w rolnictwie ekologicznym, to ważny element wyjazdu, który pozwoli na usprawnienie produkcji ekologicznej w eko-gospodarstwach województwa kujawsko-pomorskiego.

 

Materiał i fotografie

Agnieszka Dobosz-Idzik,

Ilona Oleś

KPODR Minikowo

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009