Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

kujawsko-pomorskie (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Wizyta studyjna - „Dziedzictwo Kulinarne”

06.09.2010

W dniach 27-28 lipca 2010 r. Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Kujawsko-Pomorskiego we współpracy z Urzędem Marszałkowskim w Olsztynie,  zorganizował wizytę studyjną na teren Województwa Warmińsko-Mazurskiego. W wizycie brali udział przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu, zainteresowanego przystąpieniem Województwa Kujawsko-Pomorskiego do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

Celem wyjazdu było zapoznanie się z organizacją i systemem nadawania marki
„Dziedzictwo Kulinarne” na terenie Warmii, Mazur i Powiśla oraz mechanizmami funkcjonowania Sieci, której ideą jest podkreślenie tożsamości lokalnej produktów wytwarzanych w regionie oraz zwiększenie ich wartości dodanej.

 

Uczestnicy wizyty spotkali się z przedstawicielem regionalnego właściciela licencji na chroniony znak towarowy „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” oraz menedżerem projektu, pozyskując m.in. informacje nt. zasad członkostwa w Sieci. Odwiedzili również osiem przedsiębiorstw, spośród ponad osiemdziesięciu działających  na terenie Województwa Warmińsko-Mazurskiego, należących do Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”, promujących regionalną, tradycyjną kulturę żywienia.

Przedstawiciele Województwa Kujawsko-Pomorskiego mieli możliwość zapoznania się z przykładami działania w ramach uczestnictwa w Sieci u następujących jej członków:

  1. Restauracja „Z zielonym piecem” w Olsztynku, której kuchnia bazuje na surowcach pozyskiwanych z regionalnych gospodarstw;
  2. Restauracja „Zamku Reszel” Kreativ Hotel Sp. z o.o. w Reszlu, specjalizująca się od lat w tradycyjnych potrawach regionalnych;
  3. Firma Gastronomiczna „Krys-Stan” w Olsztynie, której produkty wytwarzane na bazie lokalnych surowców, niejednokrotnie zwyciężały w regionalnych
    i ogólnopolskich konkursach;
  4. Kawiarnia „Moja” w Olsztynie, która kultywując tradycję kulinarną, poleca swoim gościom wyroby cukiernicze oparte na starych, domowych recepturach;
  5. Wytwórnia Octu i Musztardy „OCTIM” Sp. z o.o. w Olsztynku, której wysokiej jakości produkty są wykorzystywane przez największych producentów majonezów, ketchupów i marynat;
  6. Piekarnia „Warmińska” w Olsztynie z prawie 30-letnią tradycją wypieku pieczywa metodą tradycyjną;
  7. Gospodarstwo Rybackie Szwaderki Sp. z o.o. w Olsztynku  posiadające
    60-letnią tradycję, prowadzące hodowlę ryb rzadkich gatunków, z których
    w nowoczesnej przetwórni znajdującej się w gospodarstwie, wytwarzane są produkty rybne;
  8. Gospodarstwo rolne w Marcinkowie k. Mrągowa, które wykorzystując mięso tuczników z własnej hodowli, w oparciu o stare receptury, produkuje wysokiej jakości wyroby wędliniarskie.

 

Dzięki wizycie, przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego mieli możliwość skorzystania z cennych wskazówek, wzorców i doświadczeń pierwszego w Polsce partnera Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Pozyskane informacje i wnioski zostaną wykorzystane w trakcie przygotowań, mających na celu przystąpienie Województwa Kujawsko-Pomorskiego do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009