Wizyta studyjna - „Dziedzictwo Kulinarne”
W dniach 27-28 lipca 2010 r. Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Kujawsko-Pomorskiego we współpracy z Urzędem Marszałkowskim w Olsztynie, zorganizował wizytę studyjną na teren Województwa Warmińsko-Mazurskiego. W wizycie brali udział przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu, zainteresowanego przystąpieniem Województwa Kujawsko-Pomorskiego do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
Celem wyjazdu było zapoznanie się z organizacją i systemem nadawania marki
„Dziedzictwo Kulinarne” na terenie Warmii, Mazur i Powiśla oraz mechanizmami funkcjonowania Sieci, której ideą jest podkreślenie tożsamości lokalnej produktów wytwarzanych w regionie oraz zwiększenie ich wartości dodanej.
Uczestnicy wizyty spotkali się z przedstawicielem regionalnego właściciela licencji na chroniony znak towarowy „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” oraz menedżerem projektu, pozyskując m.in. informacje nt. zasad członkostwa w Sieci. Odwiedzili również osiem przedsiębiorstw, spośród ponad osiemdziesięciu działających na terenie Województwa Warmińsko-Mazurskiego, należących do Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”, promujących regionalną, tradycyjną kulturę żywienia.
Przedstawiciele Województwa Kujawsko-Pomorskiego mieli możliwość zapoznania się z przykładami działania w ramach uczestnictwa w Sieci u następujących jej członków:
- Restauracja „Z zielonym piecem” w Olsztynku, której kuchnia bazuje na surowcach pozyskiwanych z regionalnych gospodarstw;
- Restauracja „Zamku Reszel” Kreativ Hotel Sp. z o.o. w Reszlu, specjalizująca się od lat w tradycyjnych potrawach regionalnych;
- Firma Gastronomiczna „Krys-Stan” w Olsztynie, której produkty wytwarzane na bazie lokalnych surowców, niejednokrotnie zwyciężały w regionalnych
i ogólnopolskich konkursach; - Kawiarnia „Moja” w Olsztynie, która kultywując tradycję kulinarną, poleca swoim gościom wyroby cukiernicze oparte na starych, domowych recepturach;
- Wytwórnia Octu i Musztardy „OCTIM” Sp. z o.o. w Olsztynku, której wysokiej jakości produkty są wykorzystywane przez największych producentów majonezów, ketchupów i marynat;
- Piekarnia „Warmińska” w Olsztynie z prawie 30-letnią tradycją wypieku pieczywa metodą tradycyjną;
- Gospodarstwo Rybackie Szwaderki Sp. z o.o. w Olsztynku posiadające
60-letnią tradycję, prowadzące hodowlę ryb rzadkich gatunków, z których
w nowoczesnej przetwórni znajdującej się w gospodarstwie, wytwarzane są produkty rybne; - Gospodarstwo rolne w Marcinkowie k. Mrągowa, które wykorzystując mięso tuczników z własnej hodowli, w oparciu o stare receptury, produkuje wysokiej jakości wyroby wędliniarskie.
Dzięki wizycie, przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego mieli możliwość skorzystania z cennych wskazówek, wzorców i doświadczeń pierwszego w Polsce partnera Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Pozyskane informacje i wnioski zostaną wykorzystane w trakcie przygotowań, mających na celu przystąpienie Województwa Kujawsko-Pomorskiego do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.