Festiwal Smaku 2010 w Grucznie
W dniach 21 – 22 sierpnia w Grucznie odbył się „Festiwal Smaku”. Była to wyjątkowa impreza służąca wspieraniu lokalnych produktów regionalnych oraz kultywowania różnorodności biologicznej. Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, główny organizator festiwalu, inicjuje i realizuje szereg projektów służących przywracaniu upraw starych odmian roślin użytkowych, wspiera tradycyjne metody przetwórstwa oraz promuje produkty wytwarzane tradycyjnymi metodami.
Na Festiwalu prezentowało się ponad 120 wystawców, a połowa z nich pochodziła z województwa kujawsko-pomorskiego. Wystawiano wyroby z dziczyzny, gęsiny, ryb, grzybów a także powidła śliwkowe, sery i miody. Goście Festiwalu obejrzeli pokazy tradycyjnych metod przetwórstwa takich jak smażenie powideł, wyciskanie soków z owoców, pozyskiwanie miodu. Atrakcją Festiwalu były prezentacje rodzimych ras gęsi i owiec, pokazy pracy psów pasterskich i koni pociągowych.
Podczas festiwalu przeprowadzono zostaną cztery konkursy dla wystawców – „Smak Roku”, „Turniej Nalewek”, „Miód Roku” oraz „Turniej Kucharzy”, które promowały wytwórców najlepszych produktów i potraw. Uczestnicy konkursów otrzymali dyplomy oraz nagrody.
W przygotowania do Festiwalu Smaku czynnie włączają się lokalni wytwórcy powideł śliwkowych (m.in. ze Strzelec Dolnych, Kozielca, Gruczna) oraz pszczelarze z Kół w Świeciu, Grudziądzu, Bydgoszczy. W szranki konkursowe stają kucharze z całego województwa, którzy w tym roku przygotowywali potrawy z gęsiny. Festiwal odbywa się pod auspicjami Slow Food Polska, wielkiej międzynarodowej organizacji zajmującej się ochroną prawa do dobrego smaku i jest według zgodnej opinii ekspertów i dziennikarzy najbardziej znaczącym wydarzeniem tego typu w Polsce. Festiwal Smaku w Grucznie był współfinansowany ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
Więcej informacji na temat tutaj