Targi BIOFACH’2017
Za nami kolejna edycja jednych z największych imprez targowych poświęconych certyfikowanym produktom ekologicznym - BIOFACH’2017. Województwo Kujawsko-Pomorskie reprezentowali na targach członkowie Kujawsko-Pomorskiego Stowarzyszenia Producentów Ekologicznych „Ekołan” z Pokrzydowa k/ Brodnicy. Regionalne stoisko było częścią polskiej ekspozycji zorganizowanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tegoroczne targi pokazały, że rynek produktów ekologicznych ciągle się rozwija, zmierza w kierunku przetwórstwa i udoskonalania gotowych produktów spożywczych.
W dniach od 15-18 lutego 2017 r., ponad 2600 wystawców z całego świata prezentowało ekologiczną żywność, produkty wegańskie i wegetariańskie, ekologiczne wina i napoje oraz naturalne kosmetyki i środki czystości. Do Norymbergii, w poszukiwaniu wiedzy, nowości, trendów, produktów do dystrybucji przyjechali hurtownicy, właściciele eko-sklepów, producenci, a także przedstawiciele mediów. Targi odwiedziło blisko 50 tys. osób z ponad 130 krajów świata. Krajem roku wybrano Niemcy, jako jednego z liderów rynku żywności ekologicznej. Kraj ten poświęcił część swojej przestrzeni targowej nowym firmom – start-upom debiutującym na żywnościowym rynku.
Członkowie Kujawsko-Pomorskiego Stowarzyszenia Producentów Ekologicznych „Ekołan”, prezentujący nasz region w Norymberdze, uczestniczyli w targach oraz w zorganizowanej przy tej okazji wizycie studyjnej. Kujawsko-pomorscy wystawcy mieli możliwość pokazania swojej oferty na międzynarodowym rynku, a także nawiązania kontaktów handlowych z reprezentantami z różnych krajów. Udział w targach sprzyjał wymianie doświadczeń i spostrzeżeń między wystawcami, rolnikami, producentami, przetwórcami oraz przedstawicielami instytucji działających na rzecz rolnictwa ekologicznego.
Na polskim stoisku można było zobaczyć i spróbować, między innymi pierwszej polskiej kombuchy, produkowanej na bazie ekologicznego chmielu, ciastek z zieloną herbatą Matcha lub też wprowadzanej na rynek przez BioPlanete mieszanki śniadaniowej na bazie protein, suszonej aronii i soku z cytryny. Różnorodność ekoproduktów prezentowanych zarówno na stoisku polskim, jak i całych targach, była ogromna. Na jednym ze stoisk producentów francuskich - Microdelicies spotkaliśmy nawet insekty w wersji suszonej w czekoladzie i batonie proteinowym.
Program wizyty studyjnej obejmował zwiedzanie i rozmowę z właścicielem tradycyjnego gospodarstwa ekologicznego „Biohof Eckart”, specjalizującego się w produkcji i przetwórstwie owoców oraz uprawie chmielu. Jednym z odbiorców tego surowca jest Neumarkter Lammsbrau, jeden z najstarszych browarów we Frankonii. Uczestnicy wizyty mieli okazję poznać technologię produkcji piwa tradycyjnymi metodami, w oparciu o ekologiczne surowce.
Zarówno prezentacja kujawsko-pomorskich wystawców na targach, jak i wizyta studyjna, były dofinansowane ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.