Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

kujawsko-pomorskie (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Kujawsko-Pomorskie na targach Polagra w Poznaniu

22.09.2016

  W dniach 24-27 września, w Poznaniu będzie można spróbować najlepszych specjałów ze wszystkich regionów naszego kraju. Targi „Smaki Regionów” od lat są prawdziwym świętem polskiej, regionalnej, tradycyjnej i certyfikowanej żywności. Bierze                  w nich udział ponad 160 wystawców, a odwiedza ponad 25 tysięcy zwiedzających. „Smaki Regionów” to prezentacje i degustacje regionalnych smakołyków, występy ludowych kapel, pokazy gotowania regionalnych potraw. Wydarzenie odbywa się w połączeniu z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro.

Udział w imprezie Województwa Kujawsko-Pomorskiego jest kolejnym działaniem na rzecz rozwoju rolnictwa lokalnego, żywności tradycyjnej i turystyki.

Na stoisku Województwa Kujawsko-Pomorskiego promowana będzie żywność wysokiej jakości z naszego regionu - produkty tradycyjne zarejestrowane na Liście Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz potrawy i produkty prezentowane przez wytwórców należących do sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze:

·      Polder Sp. z o.o. z Łysomic, powiat toruński– producent kajmaku,

·      Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej z Kcyni, powiat nakielski – producent musztardy,

·       J.A.W. Łącz s.c. Oleje Świecie ze Świecia nad Osą, powiat grudziadzki– producent olejów tłoczonych na zimno;

·      Kujawska Spółdzielnia Mleczarska z Włocławka – producent wyrobów mleczarskich;

·      „IZI” siedziba firmy Rożno Parcele, powiat aleksandrowski– producent nalewek i likieru               z kwiatu czarnego bzu;

·      Wody Mineralne Ostromecko Leszek Bokiej z Ostromecka, powiat bydgoski – producent wód mineralnych;

·      Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi z miejscowości Wróble, powiat inowrocławski – promująca ekologiczny chów gęsi;

·      Apicom z miejscowości Kaliska, powiat włocławski – producent miodów;

·      Proeko z Bydgoszczy – producent koncentratów i przypraw;

·      Niewieścin Sp. z o.o. z Niewieścina, powiat świecki – producent wyrobów wędliniarskich;

·      Agroprim ze Zrazina, powiat żniński – producent suszonych warzyw.

 

Podczas trwania targów rozstrzygnięte zostaną ogólnopolskie etapy następujących konkursy:

1.    „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepszy regionalny                     i lokalny produkt żywnościowy oraz danie i potrawę regionalną i lokalną. Polska Izba Produktu  Regionalnego  i Lokalnego po raz kolejny wyłoni spośród produktów nominowanych podczas finałów regionalnych – najlepsze produkty oraz potrawy                  i dania do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA”.

2.    Złoty Medal Targów MTP - Otrzymają go najlepsze produkty żywności naturalnej                 i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej, zgłoszone jako eksponat wystawienniczy, na stoisku targowym podczas trwania Targów Smaki Regionów.

3.    Polski Producent Żywności – którego celem jest promowanie najlepszych polskich producentów żywności i wytwarzanych przez nich produktów, charakteryzujących się najwyższą jakością.

 

Udział w targach jest możliwy dzięki dofinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Projekt dofinansowano ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

 

 

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009