Kujawsko-Pomorskie na targach Polagra w Poznaniu
W dniach 24-27 września, w Poznaniu będzie można spróbować najlepszych specjałów ze wszystkich regionów naszego kraju. Targi „Smaki Regionów” od lat są prawdziwym świętem polskiej, regionalnej, tradycyjnej i certyfikowanej żywności. Bierze w nich udział ponad 160 wystawców, a odwiedza ponad 25 tysięcy zwiedzających. „Smaki Regionów” to prezentacje i degustacje regionalnych smakołyków, występy ludowych kapel, pokazy gotowania regionalnych potraw. Wydarzenie odbywa się w połączeniu z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro.
Udział w imprezie Województwa Kujawsko-Pomorskiego jest kolejnym działaniem na rzecz rozwoju rolnictwa lokalnego, żywności tradycyjnej i turystyki.
Na stoisku Województwa Kujawsko-Pomorskiego promowana będzie żywność wysokiej jakości z naszego regionu - produkty tradycyjne zarejestrowane na Liście Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz potrawy i produkty prezentowane przez wytwórców należących do sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze:
· Polder Sp. z o.o. z Łysomic, powiat toruński– producent kajmaku,
· Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej z Kcyni, powiat nakielski – producent musztardy,
· J.A.W. Łącz s.c. Oleje Świecie ze Świecia nad Osą, powiat grudziadzki– producent olejów tłoczonych na zimno;
· Kujawska Spółdzielnia Mleczarska z Włocławka – producent wyrobów mleczarskich;
· „IZI” siedziba firmy Rożno Parcele, powiat aleksandrowski– producent nalewek i likieru z kwiatu czarnego bzu;
· Wody Mineralne Ostromecko Leszek Bokiej z Ostromecka, powiat bydgoski – producent wód mineralnych;
· Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi z miejscowości Wróble, powiat inowrocławski – promująca ekologiczny chów gęsi;
· Apicom z miejscowości Kaliska, powiat włocławski – producent miodów;
· Proeko z Bydgoszczy – producent koncentratów i przypraw;
· Niewieścin Sp. z o.o. z Niewieścina, powiat świecki – producent wyrobów wędliniarskich;
· Agroprim ze Zrazina, powiat żniński – producent suszonych warzyw.
Podczas trwania targów rozstrzygnięte zostaną ogólnopolskie etapy następujących konkursy:
1. „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz danie i potrawę regionalną i lokalną. Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego po raz kolejny wyłoni spośród produktów nominowanych podczas finałów regionalnych – najlepsze produkty oraz potrawy i dania do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA”.
2. Złoty Medal Targów MTP - Otrzymają go najlepsze produkty żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej, zgłoszone jako eksponat wystawienniczy, na stoisku targowym podczas trwania Targów Smaki Regionów.
3. Polski Producent Żywności – którego celem jest promowanie najlepszych polskich producentów żywności i wytwarzanych przez nich produktów, charakteryzujących się najwyższą jakością.
Udział w targach jest możliwy dzięki dofinansowaniu ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Projekt dofinansowano ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.