Otowice - Wieś na weekend
W sobotę, 24 września, zapraszamy do Otowic k/ Gzina w gminie Dąbrowa Chełmińska, w której odbędzie Piknik- Niech Cię Zakole „Poznaj szlak i smak Doliny Wisły”, którego pomysłodawcą jest ekspert kulinarny Piotr Lenart, a głównym organizatorem Bydgoska Lokalna Organizacja Turystyczna „ByLOT”.
Piknik będzie okazją do prezentacji potencjału turystycznego Doliny Dolnej Wisły i wypracowanych na jej terenie pakietów pobytowych dla turystów. Poznamy możliwości spędzenia wolnego czasu na terenach „Między mostami” do Chełmna do Fordonu, w zagłębiu śliwkowym, na Kociewiu, pograniczu Borów Tucholskich czy na Ziemi Dobrzyńskiej. Będą prezentowane zabytki, miejsca pobytu, możliwości noclegów, folklor oraz kuchnia. Organizatorzy zaplanowali w sobotę rozstrzygnięcie konkursów na „Lansjera kulinarnego” oraz Gwiazdy folkloru”. Piknik rozpocznie korowód grup rekonstrukcji historycznej i zespołów przemarszem z Gzina do Otowic.
Program
11.30 - 12.00 - korowód grup rekonstrukcji historycznej i zespołów – przemarsz z Gzina do Otowic
12.00 - 12.15 - prezentacja grup zespołów i uczestników – powitanie gości – Radosław Ciechacki,
wójt gminy Dąbrowa Chełmińska
Oferta turystyczna Doliny Wisły
12.15 do 14.00 - Prezentacje ofert (namiot na polanie)
1. Istota produktu sieciowego na przykładzie projektu – „Poznaj Smak Doliny Wisły – Niech Cię Zakole - Piotr Lenart
2. Konstelacje dobrych miejsc – marka turystyczna regionu kujawsko – pomorskiego, a inicjatywa Niech Cię Zakole - Agnieszka Kowalkowska – dyrektorka K-POT
Pakiety turystyczne „Niech Cię Zakole” - moderator Piotr Lenart
1. „Od Fordonu do Chełmna – Między Mostami” – płynie nasza Wisła płynie „zakolami” – prezentacja dwudniowego pakietu Piotr Lenart i Coprenicana;
„zaczyna się i się kończy i znów się zaczyna,
nikt się tu nie odnajdzie jeśli nie jest z Gzina...”
- Gzin jako agroturystyczne zagłębie - 30 min. do Chełmna, Torunia i Bydgoszczy. Wyprawy z Gzina
w Dolinę Wisły – pakiet dla Gzina – Jerzy Tomkiewicz; - Strzelecka (śliwkowa) Dolina.., przy Talerzyku wina.., a z Topolna gęsina – krajobrazy i kulinaria na szlaku od Strzelec do Topolna przez Kozielec – Piotr Lenart
- Luszkowo – Chrystkowo – Kosowo – „mennonicko i serowo” w Dolinie Wisły – prezentuje Elżbieta Kwiatkowska ByLOT
na Kociewiu
2. „Między Kociewiem a Borami” - Żur i Willa TuŻur o wyprawach krajoznawczych i kulinarnych z Żuru
w Bory i na Kociewie - Marzena Fryszka, właścicielka Willi TuŻur.
3. O jeściu na Kociywiu – fjut, ruchanki i Kociewianki – dziedzictwo kulturowe i kulinarne Kociewia
z gwarą kociewską - prezentowana przez KGW Jeżewo;
na Ziemi Dobrzyńskiej
- „Gościnność na 6 Dobrzyniaków” w Glewie, Dyblinie, Wielgiem, Łochocine – o kulturze i kulinariach, jeziorności i lesistości w służbie dobrzyńskiej gościnności – Coprenicana,
- W Glewie gdzie „kogut zachrypł z zachwytu” – Ola Wronkowska Mordal
- spichlerzu w Dyblinie dziedzic Pruski – Marek Jefremienko;
- o Pałacu w Łochocine gdzie gotują gospodynie – Anita Wituska
- „Klimaty z Wilkowej Chaty” czyli przykład „Piernika i Kopernika Ziemi Dobrzyńskiej” - folklor, obyczaj, kulinaria przykład sukcesu dzięki tożsamości i osobowości – Mirosława Wilk/Piotr Lenart
Co dalej w Roku Wisły????
„Cztery Pory Roku w Dolinie Wisły - kalendarium wydarzeń kulturowych i kulinarnych – jak promować
i sprzedawać markę w nadchodzącym Roku Wisły - dyskusja
Regionalny Piknik kulinarny Niech Cię Zakole…„
„Co z zagrody to na stole na hasło Niech Cię Zakole”
14.00 – 14.15 otwarcie części kulinarnej, prezentacja wystawców i produktów z Ziemi Dobrzyńskiej; Zakola
i Kociewia;
14.00 – 18.00 – degustacje - „Co z zagrody to na stole na hasło Niech Cię Zakole”
Smaki Zakola – kulinarna swawola
„Jagnięcina z Gzina najlepsza na nizinach”;
„Deptanie kapusty na bigos nie tłusty” z Bruków Unisławskich;
„Powidłowe wariacje kuprowe” ze Strzeleckiej Doliny;
Kociewiacy - Mennonici – Topolanie” zaserwują na Polanie
Sery, wina i gęsina - z Kosowa od Adamczyków, z Topolna i Przy Talerzyku;
Konfiturowo i krówkowo z Nadwiślańskiej Chaty – Luszkowo
„Ikony i Perły Ziemi Dobrzyńskiej”
„Jadło na wilczy apetyt – kulinarne klimaty z Wilkowej Chaty
„Faćka z gugielem na perłowo” z KGW Tłuchowo
„Bryndas, sodziaki, wariacje dyniowe Zachrypniętego Koguta
„A na deser…”
„Fjut, ruchanki i „Kocie – wianki”.., kulinarnie i gwarowo z KGW Jeżewo
„Piknikowe atrakcje kulturowe” 14.30 – 18.00
14.30 – 15.30 – Wariacje muzyczno - folklorystyczne o tytuł „Gwiazdy Folkloru - „Niech Cię Zakole”