Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

kujawsko-pomorskie (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Chalin - Wieś na weekend

25.08.2016

Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi we Wróblach zaprasza 27 sierpnia br. do Chalina (gm. Dobrzyn) na Weekend  z gęsiną na Ziemi Dobrzyńskiej, podczas którego uczestnicy będą mogli dowiedzieć się o domowych sposobach hodowli małych stad gęsi, zobaczyć w jaki sposób można przyrządzić mięso gęsie, poznać walory gęsiego puchu i pierza.

Organizatorzy weekendu zaplanowali liczne pokazy: historycznych dokumentów,  zdjęć i filmów nt. chowu przyzagrodowego gęsi, rozbioru tuszek gęsich, przygotowania potraw - zup, sosów, farszów, smalcu, okrasy i innych specjałów z tego smacznego i zdrowego mięsa, darcia pierza gęsiego. Będzie można wziąć udział w warsztatach kulinarnych. Dla członkiń kół gospodyń wiejskich z rejonu województwa zorganizowano konkurs na najlepsze potrawy z gęsiny. Na zwycięzców czekają cenne nagrody.

 

Program „Weekend  z gęsiną na Ziemi Dobrzyńskiej”

10:00 – 10:15  - Powitanie,  Andrzej Klonecki Prezes Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi

10:30 – 12:00  - Prezentacje plenerowe

Ø  Ekspozycja  dokumentów historycznych,  zdjęć i filmów  nt. chowu przyzagrodowego gęsi

Ø  Gęś Biała Kołudzka® -charakterystyka rasy, przydatność kulinarna oraz wartość odżywcza mięsa i tłuszczu

Ø  Współczesny model  ekonomiczny chowu przyzagrodowego gęsi, na przykładzie regionu Nadgopla

12:00 – 13:00 - Pokazy promujące gęsinę

Ø  Pierze i puch gęsi jako  produkty  lokalne – pokazy darcia pierza, oddzielania puchu od piór, szycia poduszek

13:00 – 14:30 - Warsztaty kulinarne „Poznaj Smak Kujaw” -  promocja zdrowotnych walorów gęsiny

Ø  Rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem  wykorzystania poszczególnych elementów do  potraw
i wyrobów;

Ø  Farsze do gęsiny - gęś po kołudzku: z jabłkami i majerankiem, gęś po staropolsku (farsz
z kaszy gryczanej, kapusty, grzybów i suszonych śliwek);

Ø  Pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem, przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej;

Ø  Wykorzystanie elementów gęsiny w potrawach:

ž   Rosół i czernina na gęsich korpusach i podrobach

ž   Rolada z piersi gęsiej w sosie na rosole i szarych renetach

ž   Potrawka z gęsich ud z selerem i śliwkami

Ø  Wykorzystanie elementów gęsiny w przetwórstwie - konfitowanie jako metoda przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu;

Ø  Smalec sadełkowy i skwarkowy;

Ø  Okrasa, czyli gęsi tatar z Krajny, faszerowana szyjka gęsia czyli „gęsi pipek”;

Ø  Kiełbasa polska z gęsiny;


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009