Chalin - Wieś na weekend
Fundacja Hodowców Polskiej Białej Gęsi we Wróblach zaprasza 27 sierpnia br. do Chalina (gm. Dobrzyn) na Weekend z gęsiną na Ziemi Dobrzyńskiej, podczas którego uczestnicy będą mogli dowiedzieć się o domowych sposobach hodowli małych stad gęsi, zobaczyć w jaki sposób można przyrządzić mięso gęsie, poznać walory gęsiego puchu i pierza.
Organizatorzy weekendu zaplanowali liczne pokazy: historycznych dokumentów, zdjęć i filmów nt. chowu przyzagrodowego gęsi, rozbioru tuszek gęsich, przygotowania potraw - zup, sosów, farszów, smalcu, okrasy i innych specjałów z tego smacznego i zdrowego mięsa, darcia pierza gęsiego. Będzie można wziąć udział w warsztatach kulinarnych. Dla członkiń kół gospodyń wiejskich z rejonu województwa zorganizowano konkurs na najlepsze potrawy z gęsiny. Na zwycięzców czekają cenne nagrody.
Program „Weekend z gęsiną na Ziemi Dobrzyńskiej”
10:00 – 10:15 - Powitanie, Andrzej Klonecki Prezes Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi
10:30 – 12:00 - Prezentacje plenerowe
Ø Ekspozycja dokumentów historycznych, zdjęć i filmów nt. chowu przyzagrodowego gęsi
Ø Gęś Biała Kołudzka® -charakterystyka rasy, przydatność kulinarna oraz wartość odżywcza mięsa i tłuszczu
Ø Współczesny model ekonomiczny chowu przyzagrodowego gęsi, na przykładzie regionu Nadgopla
12:00 – 13:00 - Pokazy promujące gęsinę
Ø Pierze i puch gęsi jako produkty lokalne – pokazy darcia pierza, oddzielania puchu od piór, szycia poduszek
13:00 – 14:30 - Warsztaty kulinarne „Poznaj Smak Kujaw” - promocja zdrowotnych walorów gęsiny
Ø Rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych elementów do potraw
i wyrobów;
Ø Farsze do gęsiny - gęś po kołudzku: z jabłkami i majerankiem, gęś po staropolsku (farsz
z kaszy gryczanej, kapusty, grzybów i suszonych śliwek);
Ø Pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem, przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej;
Ø Wykorzystanie elementów gęsiny w potrawach:
Rosół i czernina na gęsich korpusach i podrobach
Rolada z piersi gęsiej w sosie na rosole i szarych renetach
Potrawka z gęsich ud z selerem i śliwkami
Ø Wykorzystanie elementów gęsiny w przetwórstwie - konfitowanie jako metoda przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu;
Ø Smalec sadełkowy i skwarkowy;
Ø Okrasa, czyli gęsi tatar z Krajny, faszerowana szyjka gęsia czyli „gęsi pipek”;
Ø Kiełbasa polska z gęsiny;