Gęś Biała Kołudzka® - produkt markowy Województwa Kujawsko-Pomorskiego
W środę, 11 maja w świetlicy wiejskiej w Gąskach, odbyło się szkolenie pn. "Przyzagrodowy - proekologiczny chów gęsi", z warsztatową częścią kulinarną. Szkolenie przeprowadziła dr inż. Halina Bielińska, przedstawiciel Instytutu Zootechniki PIB Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka. Część warsztatową poprowadziła Pani Anna Marek – ekspert kulinarny z Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi. Celem szkolenia była promocja ekologicznego chowu gęsi, który przynosi efekty w postaci pozyskania zdrowego, wartościowego mięsa oraz tłuszczu gęsiego. Podczas warsztatów kulinarnych uczestnicy nabyli praktyczne umiejętności rozbiórki gęsi oraz przygotowania z niej potraw i przetworów. Szkolenie adresowane było dla lokalnych kół gospodyń, kółek rolniczych, ludności wiejskiej oraz właścicieli małych gospodarstw rolnych, dla których chów gęsi może się stać dodatkowym źródłem dochodu. Szkolenie było również świetną okazją do wymiany przepisów oraz doświadczeń kulinarnych. Uczestniczki warsztatów będą brały udział w pokazach kulinarnych, 10 lipca, w Kruszwicy, podczas imprezy „Kujawskie Nowalijki, czyli jak żyć długo, zdrowo i szczęśliwie”. W jej trakcie odbędzie się konkurs na najlepsze potrawy z gęsiny, degustacje i jarmark produktów lokalnych.