Od zagrody do gospody – wieprzowina ras rodzimych na kujawsko-pomorskich stołach - seminarium w Ostromecku k/ Bydgoszczy
Departament Rolnictwa i Geodezji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego zaprasza na seminarium pt. „Od zagrody do gospody – wieprzowina ras rodzimych na kujawsko-pomorskich stołach”, które odbędzie się 26 kwietnia br. w Restauracji Ostromeckiej w Ostromecku. Seminarium skierowane jest do regionalnych restauratorów, hodowców trzody chlewnej oraz przedstawicieli branży przetwórstwa mięsnego.
Organizatorzy mają nadzieję, że efektem działań będzie poprawa smaku i polepszenie jakości, tak popularnej w naszym kraju, wieprzowiny. Mięso uzyskiwane z ras rodzimych, dzięki cechom genetycznym, odpowiedniej hodowli i zawartości składników odżywczych karmy, zawiera mało tłuszczu, mniej cholesterolu, stanowi cenne źródło dobrze przyswajalnego żelaza i witamin z grupy B. W programie seminarium przewidziano wykłady, a także pokaz rozbiórki półtuszy wieprzowej. Grono prelegentów zasilą najlepsi naukowcy z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy, Instytutu Zootechniki oraz Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej.
Udział w seminarium jest bezpłatny. Jedynym warunkiem udziału jest wcześniejsze zgłoszenie uczestnictwa pod numerem 784-335-144 lub na adres ksow@kujawsko-pomorskie.pl.
Program seminarium
9.30 Rejestracja uczestników
10.00 Otwarcie konferencji, wprowadzenie
Dr inż. Wiesław Czarnecki , Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Geodezji,
Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego
10.15 „Polskie rasy rodzime. Historia, rozwój hodowli i produkcyjność świń rasy puławskiej”
Prof. dr hab. inż. Wojciech Kapelański , Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
10.45 „Jakość, przydatność technologiczna i charakter prozdrowotny mięsa świń ras rodzimych”
Dr inż. Aleksandra Cebulska, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy
11.10 „Żywienie świń, a jakość pozyskiwanej wieprzowiny”
Dr inż. Jolanta Gdala, TROUW Nutrition, Polska
11.30 P r z e r w a n a k a w ę
11.50 „Budowa łańcucha powiązań hodowlano-produkcyjnych „Od zagrody do gospody” w regionie kujawsko-pomorskim”
Mgr inż. Waldemar Klorek , przedstawiciel regionalnych restauratorów
Sławomir Homeja, przedstawiciel kujawsko-pomorskich hodowców
Maciej Kwieciński i Andrzej Zawistowski, przedstawiciele branży przetwórczej
12.30 „Możliwości wsparcia finansowego hodowli ras rodzimych i działań marketingowych programu „Od zagrody do gospody”
Dr inż. Magdalena Szyndler-Nędza, Instytut Zootechniki, PIB w Krakowie
Dr inż. Katarzyna Skrzymowska , PZHiPTCh POLSUS w Warszawie
12.50 D y s k u s j a
13.30 Ocena jakości tusz świń rasy puławskiej. Pokaz rozbiórki półtuszy wieprzowej
z prezentacją wyrębów podstawowych tuszy.
15.00 Podsumowanie spotkania. Sformułowanie wniosków końcowych i przyjęcie programu działań popularyzatorskich.
15.30 Degustacja potraw z wieprzowiny ras rodzimych