Nasze smakołyki na targach Smaki Regionów w Poznaniu
Podpiwek kujawski, sól ciechocińska, naturalne soki owocowe
z gospodarstwa rolnego Wojciecha Klimkiewicza, musztardy z Kcyni, kajmak firmy POLDER – te i wiele innych przysmaków z Kujaw i Pomorza, ale także z innych regionów Polski będzie można znaleźć na targach Smaki Regionów, które odbędą się
19-22 września br., w połączeniu z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro w Poznaniu (wykaz produktów prezentowanych na stoisku Województwa Kujawsko-Pomorskiego tutaj). Tradycyjnie, wydarzenie to każdego roku przyciąga kilkadziesiąt tysięcy smakoszy produktów i potraw tradycyjnych i regionalnych. Jest to święto miłośników żywności wysokiej jakości, wytwarzanej według dawnych receptur.
Targi Smaki Regionów w sobotę i niedzielę będą otwarte dla szerokiej publiczności (wstęp bezpłatny). Każdy będzie mógł skosztować tak bardzo poszukiwanych na rynku smakołyków, które często pamięta z dzieciństwa.
W drugim dniu targów, w niedzielę 20 września br. odbędzie się ogólnopolski finał
XV edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz danie i potrawę regionalną i lokalną. Głównym celem tego konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami, według tych samych receptur. Spośród produktów nominowanych przez Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego podczas finałów regionalnych, Krajowa Kapituła Konkursu nagrodzi najlepsze produkty oraz potrawy i dania prestiżową nagrodą konkursu „PERŁA”. Kujawsko-Pomorski finał regionalny odbył się 10 maja br. w Minikowie (wyniki regionalnego etapu konkursu tutaj).
Udział Województwa Kujawsko-Pomorskiego w targach jest finansowany ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020.