Targi Turystyczno-Ogrodnicze „Lato na Wsi”, Minikowo 9.05.2010 r.
Targi Turystyczno-Ogrodnicze „Lato na Wsi” odbyły się już po raz jedenasty. Wszyscy zwiedzający z ciekawością poznawali regionalne tradycje kulturowe
i kulinarne, produkty gospodarstw ekologicznych oraz mogli kibicować rywalizacji drużyn strażackich w strojach z minionej epoki. Atrakcją była wystawa 500 okazów małych zwierząt. Patronat honorowy nad Targami objęli: Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego i Wojewoda Kujawsko-Pomorski.
Tematem wiodącym była promocja walorów przyrodniczo-kulturowych i kulinarnych Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Przy bardzo obleganych i cieszących się dużym zainteresowaniem stoiskach dziedzictwa kulinarnego można było skosztować takich specjałów wiejskiej kuchni, jak: kluski, ryby, tradycyjne ciasta i wiele rodzajów chleba oraz produktów rolnictwa ekologicznego.
Na miłośników zieleni na targach czekała oferta wielu gospodarstw ogrodniczych, które kolorami, pięknem i różnorodnością roślin zachęcały do zakupów. Miłośnicy i znawcy twórczości ludowej mogli podziwiać prace ponad trzydziestu wiejskich artystów.
Ponadto, już po raz szósty podczas Krajeńsko-Pałuckich Zawodów Sikawek Konnych zorganizowanych przez Zarząd Powiatowy OSP i PSP w Nakle n. Notecią jednostki strażackie demonstrowały zabytkowe, ale wciąż sprawne sikawki.
Podczas tegorocznych Targów odbyło się podsumowanie konkursu „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne” i „Festiwal Jabłka” oraz konkursy dla zwiedzających z zakresu ekologii pn. „Poznaję produkt ekologiczny”. Najmłodsi mogli spróbować swoich sił w rzucie jabłkiem do kosza oraz konkursie plastycznym
pn. „Impresje jabłkowe”.
Ważnym wydarzeniem tegorocznych Targów było otwarcie Centrum Dziedzictwa Kulinarnego i Turystyki Wiejskiej przy Kujawsko-Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Minikowie. Zadaniem Centrum będzie skupienie drobnych producentów tradycyjnej żywności oraz osób zainteresowanych możliwością ich wytwarzania i wprowadzania do sprzedaży bezpośredniej. Oferta szkoleniowa Centrum będzie skierowana do indywidualnych producentów i wytwórców produktów lokalnych, kół gospodyń wiejskich, właścicieli punktów gastronomicznych, restauracji, właścicieli gospodarstw ekologicznych i agroturystycznych oraz rybackich.
Otwarcie Centrum zostało zainaugurowane pokazem przyrządzania potraw z gęsiny i prelekcją dr. Grzegorza Russaka, poświęconej zasadom zdrowego odżywiania i koncepcji budowy produktu turystycznego w oparciu o ideę produktów regionalnych, na przykładzie gęsiny z Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Głównym ośrodkiem hodowli gęsi w naszym województwie jest Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej, gdzie produkowana jest gęś Biała Kołudzka. której mięso posiada specjalne walory odżywcze i kulinarne. Polska od dawna jest największym producentem i eksporterem gęsiny m.in. na rynek niemiecki. Obecnie, aż 90 proc. produkowanej w Polsce gęsiny jest wysyłane na eksport, a zapoczątkowane przez Samorząd Województwa w roku ubiegłym działania informacyjno-promocyjne mają na celu zainteresowanie tym rarytasem, o najwyższej jakości dietetycznej również konsumentów polskich.
Targi zostały zorganizowane dzięki dofinansowaniu ze środków pomocy technicznej PROW na lata 2007-2013 – Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich.