Seminarium „Europejski System Ochrony Produktów Regionalnych i Tradycyjnych- wskazówki praktyczne do budowy marki, promocji, wytwarzania i dystrybucji”
W Wierzchucicach (gm. Sicienko), w dniu 21 maja br. odbędzie się seminarium poświęcone europejskiemu systemowi ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych, zorganizowane przez LGD Trzy Doliny w Dobrczu.
Region kujawsko – pomorski obfituje w produkty regionalne i tradycyjne, które mają szansę spełnić wymogi europejskiego systemu ochrony produktów i zyskać miano produktów markowych. Celem seminarium jest wyłonienie takich produktów oraz zainicjowanie procesu ich rejestracji przez wytwórców, hodowców, a także producentów rolnych. Seminarium będzie towarzyszyć prezentacja potraw i produktów utożsamianych z rejonem Krajny, ich degustacja i wskazówki o praktycznym zastosowaniu lokalnych surowców w potrawach.
Zapraszamy szczególnie podmioty i osoby wytwarzające i komercjalizujące lokalne produkty tj. wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, członków regionalnej sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, firmy zrzeszone w klastrze Spiżarnia Kujawsko-Pomorska, przedstawicieli gastronomii i właścicieli gospodarstw agroturystycznych, oferujących lokalne produkty i potrawy. Zapraszamy przedstawicieli instytucji, samorządów, lokalnych grup działania i organizacji chcących się uczestniczyć w proces rejestracji produktów w europejskich systemach jakości.
Spróbujmy uczynić markę z produktów Kujaw i Pomorza i podzielić się z innymi naszym regionalnym bogactwem.