Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

kujawsko-pomorskie (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Wyniki Konkursu Kulinarnego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”

16.05.2013

Dwunastego maja w Minikowie podczas Lata na wsi odbyła się trzynasta edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Jest to konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną. Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, a współorganizatorem na szczeblu wojewódzkim Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie i Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego oraz Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Kujawsko-Pomorskiego.  Głównym celem konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o tej części kultury ludowej, która dotyczy oryginalnych produktach żywnościowych, ich promocja, a także przygotowanie wytwórców do zdobywania unijnych certyfikatów.

W tym roku do konkursu przyjęto 76 zgłoszeń produktów i 13 zgłoszeń potraw. Członkowie dwóch komisji konkursowych nie tylko degustowali konkursowe produkty i potrawy, ale również rozmawiali z ich wytwórcami o tradycyjnych sposobach przygotowania i pochodzeniu składników, pytali o to, czym produkt i potrawa różni się od podobnych, o tej samej nazwie.

W części dotyczącej produktu przyznano 13 nagród oraz  9 wyróżnień w poszczególnych kategoriach:

W I kategorii – produkty pochodzenia zwierzęcego nagrodzono:

  • Kiełbasę dworską – Stowarzyszenie KGW „JAGNA”, Joanna Sosińska, Tłuchowo, pow. lipnowski
  • Ser biały – Teresa Tuszyńska, Pułkownikowo, pow. radziejowski

Wyróżniono:

  • Świeżonkę – szpyrka, Aleksandra Bartknecht, Jeżewo, pow. świecki
  • Golonkę z weka – Hanna Płowaś, Krukówko, pow. nakielski
  • Karpia wędzonego z beczki – Zofia Bruska, Suchary, pow. nakielski

 

W II kategorii – produkty i przetwory pochodzenia roślinnego nagrodzono:

  • Cukierek jabłko-serek jabłko – Maria i Jerzy Arseniuk, Gospodarstwo ekologiczne „FIGA”, Górsk, pow. toruński
  • Smażone ogórki – Mirosława Woźniak, Bądkówek, pow. aleksandrowski
  • Paschę – Aleksandra Skonieczna, Aleksandrów Kujawski
  • Ciasto „Żyd” – Danuta Wańke, Iłowo, pow. sępoleński

Wyróżniono:

  • Musztardę z jabłek – Magdalena  Pyra, Mrozowo, pow. nakielski
  • Powidła turznickie – Agnieszka Pyłka, Turznice, pow. grudziądzki
  • Placki z ciasta kluskowego pieczone na fajerkach – Renata Dzik, Bronisław, pow. radziejowski
  • Placek żytni – PPHU „Słodki kącik”, Jerzy Słodki, Toruń
  • Tort z fasoli – Urszula Chmielewska, Orzechówko, pow. wąbrzeski

 

W III kategorii – napoje regionalne nagrodzono:

  • Kulisiok – Agnieszka Misterska, Stow. Kobiet Sułkowa, Sułkowo, pow. włocławski
  • Ajerkoniak – Kwiryna Korejwa, KGW w Pruszczu, pow. świecki

W IV kategorii – inne produkty regionalne nagrodzono:

  • Pierogi drożdżowe smażone z nadzieniem z kaczki - Elżbieta Minda, Stow. Na rzecz rozwoju Olszewki i Lubaszcza, Olszewka, pow. nakielski
  • Olej lniany – Arkadiusz Łącz, Oleje Świecie s.c., Świecie Nad Osą, pow. grudziądzki

 

Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „PERŁA 2013”:

  • Kujawiok – wielkanocną babę drożdżową – Anna Patyk, Bronisław, pow. radziejowski
  • Banię borowiacką – Zenobia Majka, KGW w Tucholi
  • Chleb Reginy – Beata Tomaszewska, Dąbrowa Chełmińska, pow. bydgoski
  • Wędzonkę domową – Marek Klonecki, Jeżewo, pow. świecki
  • Kuklę na kapuście – Urszula Łącka-Mele, Gądecz, pow. bydgoski

 

W kategorii - Potrawy regionalne komisja nagrodziła i wyróżniła:

I miejsce: Zupa z gąsek i pierogi z mięsem – Anna Romanowska, Budy, pow. brodnicki

II miejsce: Polewka na maślance i pierogi panieńskie – KGW w Tucholi
III miejsce: Faćka i gugiel – Stowarzyszenie KGW „JAGNA” z Tłuchowa, pow. lipnowski

Wyróżnienie: Zupa z gęsich podróbek i forszmak postny – Aleksandra Karnowska i Mieczysława Rosentreter, Gostycyn, pow. tucholski

 

Nominację do  „PERŁY 2013” otrzymała „Faćka” – ze Stowarzyszenia  KGW w Tłuchowie, pow. lipnowski


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009