Wyniki Konkursu Kulinarnego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”
Dwunastego maja w Minikowie podczas Lata na wsi odbyła się trzynasta edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Jest to konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną. Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, a współorganizatorem na szczeblu wojewódzkim Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie i Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego oraz Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Głównym celem konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o tej części kultury ludowej, która dotyczy oryginalnych produktach żywnościowych, ich promocja, a także przygotowanie wytwórców do zdobywania unijnych certyfikatów.
W tym roku do konkursu przyjęto 76 zgłoszeń produktów i 13 zgłoszeń potraw. Członkowie dwóch komisji konkursowych nie tylko degustowali konkursowe produkty i potrawy, ale również rozmawiali z ich wytwórcami o tradycyjnych sposobach przygotowania i pochodzeniu składników, pytali o to, czym produkt i potrawa różni się od podobnych, o tej samej nazwie.
W części dotyczącej produktu przyznano 13 nagród oraz 9 wyróżnień w poszczególnych kategoriach:
W I kategorii – produkty pochodzenia zwierzęcego nagrodzono:
- Kiełbasę dworską – Stowarzyszenie KGW „JAGNA”, Joanna Sosińska, Tłuchowo, pow. lipnowski
- Ser biały – Teresa Tuszyńska, Pułkownikowo, pow. radziejowski
Wyróżniono:
- Świeżonkę – szpyrka, Aleksandra Bartknecht, Jeżewo, pow. świecki
- Golonkę z weka – Hanna Płowaś, Krukówko, pow. nakielski
- Karpia wędzonego z beczki – Zofia Bruska, Suchary, pow. nakielski
W II kategorii – produkty i przetwory pochodzenia roślinnego nagrodzono:
- Cukierek jabłko-serek jabłko – Maria i Jerzy Arseniuk, Gospodarstwo ekologiczne „FIGA”, Górsk, pow. toruński
- Smażone ogórki – Mirosława Woźniak, Bądkówek, pow. aleksandrowski
- Paschę – Aleksandra Skonieczna, Aleksandrów Kujawski
- Ciasto „Żyd” – Danuta Wańke, Iłowo, pow. sępoleński
Wyróżniono:
- Musztardę z jabłek – Magdalena Pyra, Mrozowo, pow. nakielski
- Powidła turznickie – Agnieszka Pyłka, Turznice, pow. grudziądzki
- Placki z ciasta kluskowego pieczone na fajerkach – Renata Dzik, Bronisław, pow. radziejowski
- Placek żytni – PPHU „Słodki kącik”, Jerzy Słodki, Toruń
- Tort z fasoli – Urszula Chmielewska, Orzechówko, pow. wąbrzeski
W III kategorii – napoje regionalne nagrodzono:
- Kulisiok – Agnieszka Misterska, Stow. Kobiet Sułkowa, Sułkowo, pow. włocławski
- Ajerkoniak – Kwiryna Korejwa, KGW w Pruszczu, pow. świecki
W IV kategorii – inne produkty regionalne nagrodzono:
- Pierogi drożdżowe smażone z nadzieniem z kaczki - Elżbieta Minda, Stow. Na rzecz rozwoju Olszewki i Lubaszcza, Olszewka, pow. nakielski
- Olej lniany – Arkadiusz Łącz, Oleje Świecie s.c., Świecie Nad Osą, pow. grudziądzki
Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „PERŁA 2013”:
- Kujawiok – wielkanocną babę drożdżową – Anna Patyk, Bronisław, pow. radziejowski
- Banię borowiacką – Zenobia Majka, KGW w Tucholi
- Chleb Reginy – Beata Tomaszewska, Dąbrowa Chełmińska, pow. bydgoski
- Wędzonkę domową – Marek Klonecki, Jeżewo, pow. świecki
- Kuklę na kapuście – Urszula Łącka-Mele, Gądecz, pow. bydgoski
W kategorii - Potrawy regionalne komisja nagrodziła i wyróżniła:
I miejsce: Zupa z gąsek i pierogi z mięsem – Anna Romanowska, Budy, pow. brodnicki
II miejsce: Polewka na maślance i pierogi panieńskie – KGW w Tucholi
III miejsce: Faćka i gugiel – Stowarzyszenie KGW „JAGNA” z Tłuchowa, pow. lipnowski
Wyróżnienie: Zupa z gęsich podróbek i forszmak postny – Aleksandra Karnowska i Mieczysława Rosentreter, Gostycyn, pow. tucholski
Nominację do „PERŁY 2013” otrzymała „Faćka” – ze Stowarzyszenia KGW w Tłuchowie, pow. lipnowski