Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

kujawsko-pomorskie (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

„Pierniki i opłatki – przygotowania do świąt Bożego Narodzenia” w Grucznie i Chrystkowie

27.11.2014

W dniu 5 grudnia 2014 r. w szkole podstawowej w Grucznie, a 6 grudnia 2014 r. w zabytkowej chacie w Chrystkowie, odbędą się otwarte pokazy i wykłady związane z obrzędowością Świąt Bożego Narodzenia. Oprócz wykładu zatytułowanego „Historia i znaczenie pierników w dawnej Polsce oraz miejsce opłatka  w tradycji chrześcijańskiej i kulturze polskiej”, przewidziane są również zajęcia praktyczne obejmujące wspólne ugniatanie, wałkowanie, wycinanie, pieczenie i ozdabianie pierniczków. Do wyrobu opłatków będą wykorzystywane stare formy pozyskane i zachowane przez Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły.

Zachęcamy mieszkańców Gruczna i okolic, by wraz ze swoimi dziećmi przygotowali świąteczne pierniki, wspólnie posłuchali o dawnych tradycjach i powspominali jak to dawniej bywało.

 

Program pokazów:

5 grudnia 2014 r., piątek, szkoła podstawowa w Grucznie (pokazy zamknięte)

8.00 – przedstawienie programu,

8.05 – Historia i znaczenie pierników w dawnej Polsce oraz miejsce opłatka  w tradycji chrześcijańskiej i kulturze polskiej – dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka,

9.05 – przygotowanie i wyrabianie ciasta piernikowego,

9.35 – formowanie, wycinanie pierników i pieczenie,

10.10 – zdobienie upieczonych pierników,

11.10 – wyrabianie ciasta opłatkowego,

12.50 –  nalewanie do form i wypiekanie opłatków,

13.20 poczęstunek i zakończenie.

 

6 grudnia 2014 r. sobota, zabytkowa chata w Chrystkowie

10.00 – przedstawienie programu,

10.30  – Historia i znaczenie pierników w dawnej Polsce – dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka,

Część praktyczna – prowadzenie Bogdan Ziółkowski

11.00 – 13.00 – przygotowanie i wyrabianie ciasta piernikowego, wycinanie, formowanie i wypiek i ozdabianie pierników.

13.30 – Opłatek w tradycji chrześcijańskiej i kulturze polskiej – dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka,

14.00 – prezentacja form z kolekcji Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły,

Część praktyczna – prowadzenie Bogdan Ziółkowski

15.30 – 17.00 przygotowanie i wyrabianie ciasta opłatkowego, wypiekanie opłatków.

17.00 – zakończenie.


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009