Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

kujawsko-pomorskie (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

"Nauka gotowania do użytku ludu polskiego" Wiktora Kulerskiego z 1915 roku inspiracją konkursu kulinarnego

27.11.2014

W dniu 14 listopada 2014 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu odbyła się trzecia edycja konkursu kulinarnego na dania z książki kucharskiej Wiktora Kulerskiego „Nauka gotowania do użytku ludu polskiego”. Tegoroczny konkurs, tak jak poprzednie jego edycje, cieszył się dużym zainteresowaniem. Konkurs odbył się w dwóch kategoriach. Uczniowie szkół gastronomicznych oraz koła gospodyń wiejskich przygotowali dania na podstawie wybranych przepisów z książki kucharskiej. W tym roku postawiono przede wszystkim na dani mączne, takie jak pierogi, kluski, bliny i ciasta.

W konkursie zwyciężyli:

W kategorii szkoły gastronomiczne:

I miejsce: Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Grudziądzu, w składzie: Karolina Laskowska, Dominika Goryl  (opiekun: Hanna Świrzyńska) za szare kluski z kartofli i pączki,

II miejsce: Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Grudziądzu, w składzie: Anna Maliszewska
i Magdalena Jasińska  (opiekun: Katarzyna Marks) za pierogi z mięsem i strucle,

III miejsce: Zespół Szkół Gastronomicznych im. Jarosława Iwaszkiewicza w Bydgoszczy,
w składzie: Klaudia Trudnowska i Karolina Stafańska (opiekun: Krzysztof Szczepaniak) filet z gęsi
z dodatkiem ziemniaczanego puree i konfitury z czerwonej kapusty i kujawską mieszankę chlebową ze smalcem gęsim.

 

W kategorii gospodynie i KGW:

I miejsce: Teresa Wasielewicz za prażone kluski z tatarczanej mąki i strucle,

II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Ciemnikach za pierogi z grzybami i strucle,

III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Jeżewie za bliny i chruściki,

Wyróżnienie: Koło Gospodyń Wiejskich w Białym za kluski z jabłkami i placki.

Zwycięzcom gratulujemy!

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009