"Nauka gotowania do użytku ludu polskiego" Wiktora Kulerskiego z 1915 roku inspiracją konkursu kulinarnego
W dniu 14 listopada 2014 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu odbyła się trzecia edycja konkursu kulinarnego na dania z książki kucharskiej Wiktora Kulerskiego „Nauka gotowania do użytku ludu polskiego”. Tegoroczny konkurs, tak jak poprzednie jego edycje, cieszył się dużym zainteresowaniem. Konkurs odbył się w dwóch kategoriach. Uczniowie szkół gastronomicznych oraz koła gospodyń wiejskich przygotowali dania na podstawie wybranych przepisów z książki kucharskiej. W tym roku postawiono przede wszystkim na dani mączne, takie jak pierogi, kluski, bliny i ciasta.
W konkursie zwyciężyli:
W kategorii szkoły gastronomiczne:
I miejsce: Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Grudziądzu, w składzie: Karolina Laskowska, Dominika Goryl (opiekun: Hanna Świrzyńska) za szare kluski z kartofli i pączki,
II miejsce: Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Grudziądzu, w składzie: Anna Maliszewska
i Magdalena Jasińska (opiekun: Katarzyna Marks) za pierogi z mięsem i strucle,
III miejsce: Zespół Szkół Gastronomicznych im. Jarosława Iwaszkiewicza w Bydgoszczy,
w składzie: Klaudia Trudnowska i Karolina Stafańska (opiekun: Krzysztof Szczepaniak) filet z gęsi
z dodatkiem ziemniaczanego puree i konfitury z czerwonej kapusty i kujawską mieszankę chlebową ze smalcem gęsim.
W kategorii gospodynie i KGW:
I miejsce: Teresa Wasielewicz za prażone kluski z tatarczanej mąki i strucle,
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Ciemnikach za pierogi z grzybami i strucle,
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Jeżewie za bliny i chruściki,
Wyróżnienie: Koło Gospodyń Wiejskich w Białym za kluski z jabłkami i placki.
Zwycięzcom gratulujemy!