Targi Smaki Regionów, Polagra Food i rozstrzygnięcie konkursów w branży spożywczej
W dniach 27-30 września w Poznaniu można było spróbować najlepszych specjałów ze wszystkich regionów naszego kraju. Targi Smaki Regionów od lat są bowiem prawdziwym świętem polskiej, regionalnej, tradycyjnej i certyfikowanej żywności. Imprezata ta, objęta honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, tradycyjnie już odbywa się w połączeniu z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro. W tegorocznej edycji Targów Smaki Regionów udział wzięło ponad 160 wystawców, a liczbę gości organizatorzy ocenili na 25 tysięcy. Smaki Regionów to przede wszystkim prezentacje i degustacje regionalnych smakołyków, ale także występy ludowych kapel i pokazy gotowania regionalnych potraw. Udział Województwa Kujawsko-Pomorskiego w imprezie jest kolejnym działaniem na rzecz rozwoju rolnictwa lokalnego, żywności tradycyjnej i turystyki.
Na stoisku Województwa Kujawsko-Pomorskiego promowana była żywność wysokiej jakości z naszego regionu - produkty tradycyjne zarejestrowane na Liście Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz produkty i potrawy prezentowane przez wytwórców należących do sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze:
- Polder Sp. z o.o. z Łysomic – producent kajmaku,
- Zakład Sadowniczy Wtelno Sp. z o.o. – producent soków tłoczonych,
- J.A.W. Łącz s.c. Oleje Świecie ze Świecia n. Osą – producent olejów tłoczonych na zimno;
- Kujawska Spółdzielnia Mleczarska z Włocławka – producent wyrobów mleczarskich;
- Żywność Ekologiczna BioFood z Ciechocina – producent soków i przetworów ekologicznych;
- Wody Mineralne Ostromecko Leszek Bokiej z Ostromecka – producent wód mineralnych;
- Przedsiębiorstwo Uzdrowisko Ciechocinek S.A. – producent Ciechocińskiej soli i wód mineralnych.
Stoisko Województwa odwiedził przedstawiciel Samorządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego – członek zarządu pan Sławomir Kopyść oraz poseł na Sejm RP – pan Jan Krzysztof Ardanowski.Udział Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Targach Smaki Regionów w Poznaniu był dofinansowany ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.Podczas trwania targów rozstrzygnięto szereg konkursów, a wśród ich laureatów wywodzących się z Kujaw i Pomorza, znaleźli się:1. Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – nagrody „Perły 2014” otrzymały pani Ewa Ziemniak za powidła z glubek i Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza za wątróbkę z jabłkiem i „psiakrewkę”. Klucz do „Polskiej Spiżarni 2014” otrzymała pani Anna Czajkowska – przewodnicząca Gminnej Rady Kobiet w Bądkowie.2. Złoty Medal Targów MTP - z rąk Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi pana Marka Sawickiego, Złote Medale Targów MTP otrzymały: firma Polder Sp. z o.o. z Łysomic za kajmak oraz Wody Mineralne Ostromecko Leszek Bokiej za wodę mineralną Ostromecko.3. Konkurs Polski Producent Żywności - z rąk Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi pana Marka Sawickiego statuetki otrzymały firmy: Cykoria S.A. Wierzchosławice, „Kom-Rol” Kobylniki Sp. z o.o., Henkel & CO. Vinpol Polska Sp. z o.o. z Torunia, Grudziądzka Spółdzielnia Mleczarska, Polder Sp. z o.o. z Łysomic oraz Piekarnia Cukiernia Stan-Mar z m. Czarże-Dąbrowa Chełmińska.4. W dowód uznania za aktywny udział w działaniach na rzecz promowania polskich produktów na świecie i budowanie dla nich nowych rynków zbytu, 12 przedsiębiorców z całej Polski, w tym firma Polder Sp. z o.o. z Łysomic, z rąk Wiceminister rolnictwa pani Zofii Szalczyk oraz Prezesa Agencji Rynku Rolnego pana Radosława Szatkowskiego otrzymało statuetki "Jabłka ARR".Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy!