Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

kujawsko-pomorskie (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Targi Smaki Regionów

11.10.2013

Zapraszamy do odwiedzenia stoiska Województwa Kujawsko-Pomorskiego na rozpoczynających się w Poznaniu na Targach Smaki Regionów. Do skosztowania między innymi regionalne produkty tradycyjne Kujaw i Pomorza

Impreza prezentująca dziedzictwo kulinarne polskich regionów trwać będzie od 21 do 24 września na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. Stoisko naszego województwa będzie zlokalizowane w pawilonie 3A. Goście będą mogli skosztować i zakupić produkty z Kujaw i Pomorza wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych:

  • chleb żytni z ziemniakami           
  • chleby ze Stolna                          
  • ciechocińska sól            
  • kajmak              
  • miody z Doliny Dolnej Wisły
  • podpiwek    kujawski            
  • powidła z Doliny Dolnej Wisły  
  • twaróg z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej   
  • pączki ziemniaczano-dyniowe (tylko w niedzielę 22 września).

Targi Smaki Regionów towarzyszą Międzynarodowym Targom Wyrobów Spożywczych Polagra Food (23-26 września), które są jedną z największych tego typu imprez wystawienniczo-targowych w Europie Środkowo-Wschodniej. Polskie sukcesy w międzynarodowym handlu artykułami spożywczymi sprawiają, że targi te są ważnym miejscem wymiany doświadczeń i prezentacji wytwarzanych tradycyjnymi metodami produktów, cieszących się coraz większym zaufaniem konsumentów.         


Najważniejszym punktem programu targów będzie finał XIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną, który odbędzie się w niedzielę (22 września, początek ok. 14.30) w pawilonie nr 10. Po etapie wojewódzkim z naszego regionu do nagrody nominowano sześć produktów i potraw. Wytwórcy zwycięskich produktów, wskazanych przez kapitułę konkursu, otrzymają z rąk ministra rolnictwa i rozwoju wsi Stanisława Kalemby zaszczytne wyróżnienia Perła 2013.   

Celem konkursu, organizowanego już po raz trzynasty, jest identyfikacja regionalnych produktów, ich promocja oraz zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich do podtrzymywania lokalnych tradycji kulinarnych. Organizatorem konkursu, odbywającego się pod patronatem ministra rolnictwa i rozwoju wsi oraz marszałków województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wraz ze Związkiem Województw RP.


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009