Konkurs Kulinarny „Nauka gotowania”
Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich był współorganizatorem drugiej edycji konkursu kulinarnego na dania przygotowane według przepisów pochodzących ze zbiorów gospodyń z Ziemi Chełmińskiej i Pomorza, zawartych w książce kucharskiej Wiktora Kulerskiego pt. „Nauka gotowania do użytku ludu polskiego” z 1915 roku. Konkurs odbył się 29 listopada br. w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Grudziądzu. Jego głównymi organizatorami byli: Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, Urząd Miejski w Grudziądzu, Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich im. Marii Skłodowskiej – Curie w Grudziądzu.
Inicjatywa miała na celu nie tylko promocję nowej edycji książki grudziądzkiej, ale przede wszystkim przypomnienie dawnych smaków, produktów i tradycji kulinarnych.
W konkursie wzięło udział sześć drużyn ze szkół gastronomicznych oraz panie z czterech kół gospodyń wiejskich z Województwa Kujawsko – Pomorskiego. Uczestnicy przygotowywali potrawy z VI rozdziału książki - „Ryby” i VII - „Jarzyny”. Dania konkursowe ocenione zostały przez profesjonalne jury. Ocenie podlegał nie tylko smak potrawy i estetyka podania, ale również jej ustny opis przedstawiony przez wykonawcę/ów oraz zgodność z tradycyjną recepturą zawartą w książce Wiktora Kulerskiego. W kategorii „Szkoły gastronomiczne” I miejsce zajął Zespół Szkół Ekonomicznych im. Ks. Janusza St. Pasierba w Tczewie, za lina w sosie koperkowym i jarmużu na wiele sposobów. W kategorii „Gospodynie i KGW” zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich ze wsi Buczek, zdobywając największą liczbę punktów za karaski pieczone i sałatkę z pomidorów.