Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

kujawsko-pomorskie (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Warsztaty umiejętności kulinarnych - Adwent i Wigilia w Krajnie

05.12.2013

Czas Adwentu, to dobry okres żeby poznać kuchnię jarską różnych rejonów Kujaw i Pomorza. Tradycja kulinarna związana z tym okresem wynika z obyczajowości i obrządków kultywowanych w Polsce od kilku stuleci. Z czasem Adwentu i Bożego Narodzenia wiąże się ściśle zwyczaj przygotowywania i spożywania specjalnych potraw. To właśnie nakazy religijne miały przemożny wpływ na to, co i w jaki sposób, należy spożywać w tym czasie. Do przygotowania potraw - żuru, klusek wykorzystywano głównie produkty mączne i ziemniaki. Jedzono również potrawy z kaszy, kapusty, często z dodatkiem grochu. Popularne były czerwone buraczki, które kiszono i wykorzystywano do zaprawiania zup lub klusek. Z przekazów uzyskanych współcześnie od starszych pokoleń, można wysnuć wniosek, iż pożywienie na Kajnie pozostawało pod wpływem sąsiednich regionów, głównie Pałuk. Krajanie poszukują swojej tożsamości kulinarnej, stąd pomył LGD „Nasza Krajna”, aby w Borzyszkowie w gm. Więcbork przeprowadzić warsztaty kulinarne nt. potraw jarskich. 

Celem szkolenia jest zatem nabycie wiedzy o tradycji kulinarnej związanej z okresem Adwentu i Bożego Narodzenia i praktycznych umiejętności wykonywania potraw i przetworów oraz zainspirowanie uczestników do wprowadzenia potraw jarskich do własnej oferty kulinarnej. W trakcie warsztatów być może uda się wyłonić potrawy jarskie typowe dla regionu Krajny. Ważnym elementem będzie uświadomienie uczestnikom warsztatów oczekiwań osób preferujących kuchnię wegetariańską oraz motywacji jakimi się kierują, preferując ten styl życia.

Założono, że przygotowana lista potraw do wykonania, to propozycja otwarta i uczestnicy będą mogli odwołać się do swych doświadczeń kulinarnych i obyczaju wyniesionego z domu przy ich przyrządzaniu. 

Projekt jest dofinansowany z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013, z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Więcej informacji o warsztatach: biuro@naszakrajna.org

Program warsztatów tutaj

5 grudnia

8.30 – 9.00 – śniadanie wiejskie z produktów i potraw jarskich Krajny.

9.00 - 9.45 – Krajna mlekiem i.. płynąca. - Być Krajeńskim? – Piotr Lenart.

9.45 – 11.45  - zupy, olej i jego zastosowania w Adwencie i w kuchni wegetariańskiej  – Piotr Lenart

11.45 – 13.45 – potrawy z ziemniaków (pyr/ów) - Miłosz Adamski

13.45 - 14.30 – Obiad – czym jarska Krajna bogata – tylko jarskie potrawy ….

14.30 – 16.00 - Tożsamość i różnorodność kuchni krajeńskiej – spojrzenie „skruszonego etnografa” - Grażyna Szelągowska

16.00 – 17.00 - Śledzie - dobre w górach, niezłe w Krajnie, najgorsze nad morzem – Piotr Lenart

17.00 – kolacja

 

6 grudnia

 

8.30 – 9.00 – śniadanie wiejskie z produktów i potraw jarskich Krajny

9.00 -12.00 – grzyby, kasza i kapusta w potrawach i dodatkach – Piotr Lenart, Miłosz Adamski;

12.00 – 13.30 – jarskie menu na weekend i na tydzień w gospodarstwie agroturystycznymPiotr Lenart;

13.30 – 14.30 – obiad

14 .30 - 16.30 – potrawy wigilijne  z ryb i.. potraw krajeńskich – Piotr Lenart, Miłosz Adamski;

16.30 – kolacja - wigilijne potrawy w Krajnie  - Wigilijny Stół.

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009