Warsztaty tradycyjnych umiejętności kulinarnych – Wędzenie ryb
W Górznie, 6-7 grudnia odbędą się warsztaty kulinarne, których głównym tematem będą ryby. Wędzone ryby zniknęły z polskich stołów. Zanikła również umiejętność ich przyrządzania. Na Pojezierzu Brodnickim dania z ryb odeszły w zapomnienie albo stały się dostępne tylko wąskiemu gronu smakoszy. Dlaczego tak się dzieje? Czy brak ryb na polskich stołach jest skutkiem ich niedostępności, czy wysokimi cenami? A może brakiem umiejętności ich przyrządzania?
W dobie dbałości o zdrowie i powrotu do tradycyjnych, regionalnych metod przetwórstwa, atutem gospodarstw agroturystycznych może się stać dobra żywność produkowana i przyrządzana przez samych gospodarzy. Gospodarstwa na Pojezierzu Brodnickim mogą specjalizować się w podawaniu świeżych ryb, jest to bowiem malowniczy obszar z urozmaiconą rzeźbą terenu, wielogatunkowymi lasami i dużymi obszarami jeziornymi o niezwykle czystych wodach. Występuje tutaj ponad 100 jezior o powierzchni ponad 1 ha. Do największych należą 300-hektarowe Wielkie Partęczyny i Skarlińskie. Malownicze są jeziora Bachotek, Sosno, Łąkorek czy Zbiczno. Wszystkie jeziora obfitują w ryby: szczupaki, liny, węgorze, leszcze, okonie, płocie, karasie i karpie. Tradycją na tym terenie jest wędkowanie oraz hodowla ryb. Chcemy, aby Pojezierze Brodnickie było kojarzone ze świeżo wędzoną rybą. Stąd pomysł Agroturystycznego Stowarzyszenia Pojezierza Brodnickiego na organizację warsztatów wędzarniczych, podczas których właściciele gospodarstw będą poznawać tajniki wędzenia ryb stosowane w krajach bałtyckich.
Projekt jest dofinansowany z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013, z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Zgłoszenia można dokonać poprzez adres e-mail: lezno111@gmail.com
Program
6 grudnia 2013r.
8.30–09.00 rejestracja uczestników.
09.00–10.30 „Metody wędzenia, rodzaje wędzarni oraz przykłady konstrukcji tradycyjnej wędzarni. Rola dymu wędzarniczego, dobór drewna” – wykład
10.30–11.00 Przerwa kawowa
11.00–11.45 „Gatunki ryb preferowane do wędzenia” - wykład
11.45–13.45 „Przygotowanie ryb do wędzenia, specyfika przypraw, rodzaje zwieszeń, suszenie”
- warsztaty
13.45–14.30 obiad
14.30–15.00 podsumowanie warsztatów, pytania
7 grudnia 2013r.
09.00–10.00 „Przygotowanie wędzarni, akcesoria, wędzenie” – warsztaty Andrzej Osika
10.00–10.45 „Zakup ryb i wybór miejsca zakupu. Ocena świeżości i walory dietetyczne ryb. Przechowywanie ryb wędzonych” – wykład
10.45–11.30 Przerwa kawowa
11.30–13.00 „Gatunki ryb preferowane do wędzenia - wykład
11.45–13.45 „Przygotowanie ryb do wędzenia, specyfika przypraw, rodzaje zwieszeń, suszenie” - warsztaty
14.30–15.00 podsumowanie warsztatów, pytania
13.45–14.30 obiad