Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

kujawsko-pomorskie (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Warsztaty tradycyjnych umiejętności kulinarnych – Wędzenie ryb

04.12.2013

W Górznie, 6-7 grudnia odbędą się warsztaty kulinarne, których głównym tematem będą ryby.  Wędzone ryby zniknęły z polskich stołów. Zanikła również umiejętność ich przyrządzania. Na Pojezierzu Brodnickim dania z ryb odeszły w zapomnienie albo stały się dostępne tylko wąskiemu gronu smakoszy. Dlaczego tak się dzieje? Czy brak ryb na polskich stołach jest skutkiem ich niedostępności, czy wysokimi cenami? A może brakiem umiejętności ich przyrządzania?

W dobie dbałości o zdrowie i powrotu do tradycyjnych, regionalnych metod przetwórstwa, atutem gospodarstw agroturystycznych może się stać dobra żywność produkowana i przyrządzana przez samych gospodarzy. Gospodarstwa na  Pojezierzu Brodnickim mogą specjalizować się w podawaniu świeżych ryb, jest to bowiem malowniczy obszar z urozmaiconą rzeźbą terenu, wielogatunkowymi lasami i dużymi obszarami jeziornymi  o niezwykle czystych wodach. Występuje tutaj ponad 100 jezior o powierzchni ponad 1 ha. Do największych należą 300-hektarowe Wielkie Partęczyny i Skarlińskie. Malownicze są jeziora Bachotek, Sosno, Łąkorek czy Zbiczno. Wszystkie  jeziora obfitują w ryby: szczupaki, liny, węgorze, leszcze, okonie, płocie, karasie i karpie. Tradycją na tym terenie jest wędkowanie oraz hodowla ryb. Chcemy, aby Pojezierze Brodnickie było kojarzone ze  świeżo wędzoną rybą. Stąd pomysł Agroturystycznego Stowarzyszenia Pojezierza Brodnickiego na organizację warsztatów wędzarniczych, podczas których właściciele gospodarstw będą poznawać  tajniki  wędzenia ryb stosowane w krajach bałtyckich.

Projekt jest dofinansowany z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013, z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Zgłoszenia można dokonać poprzez adres e-mail: lezno111@gmail.com

Program

6 grudnia  2013r.

 8.30–09.00        rejestracja uczestników.

09.00–10.30  „Metody wędzenia, rodzaje wędzarni oraz przykłady konstrukcji tradycyjnej wędzarni. Rola  dymu wędzarniczego, dobór drewna”   – wykład

10.30–11.00      Przerwa kawowa

11.00–11.45      „Gatunki ryb preferowane do wędzenia” - wykład

11.45–13.45   „Przygotowanie ryb do wędzenia, specyfika przypraw, rodzaje zwieszeń, suszenie”
                       - warsztaty

13.45–14.30    obiad

14.30–15.00    podsumowanie warsztatów, pytania

7 grudnia 2013r.

09.00–10.00  „Przygotowanie wędzarni, akcesoria, wędzenie”   – warsztaty Andrzej Osika

10.00–10.45  „Zakup ryb i wybór miejsca zakupu. Ocena świeżości i walory dietetyczne ryb. Przechowywanie ryb wędzonych”   – wykład

10.45–11.30    Przerwa kawowa

11.30–13.00   „Gatunki ryb preferowane do wędzenia - wykład

11.45–13.45   „Przygotowanie ryb do wędzenia, specyfika przypraw, rodzaje zwieszeń, suszenie” - warsztaty

14.30–15.00    podsumowanie warsztatów, pytania

13.45–14.30    obiad


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009