Turniej Kulinarny i Warsztaty Umiejętności Kulinarnych - Gęsina na Św. Marcina
W Chełmnie, w dniach 10-11 listopada br. odbyła się kolejna edycja Warsztatów Umiejętności Kulinarnych, pod nazwą „Gęsina na Św. Marcina”. Podczas warsztatów uczestnicy mogli poznać tajniki przyrządzania potraw z gęsiny oraz wysłuchać wykładów nt. gęsi i gęsiny w polskiej kulturze, tradycji i sztuce. Podczas pokazów kulinarnych połączonych z degustacją, trenerzy i znawcy kuchni przygotowywali potrawy wg przepisów kuchni staropolskiej.
W sobotę, 8 listopada br. w chacie mennonickiej w Chrystkowie odbył się Turniej Kulinarny, w którym wzięli udział uczniowie szkół gastronomicznych z kujawsko-pomorskiego. Dwuosobowe zespoły pod okiem opiekunów, przygotowywali dania z gęsiny, walcząc o nagrody, sfinansowane ze środków KSOW. Efekty prac oceniło jury złożone z przedstawicieli nauki, lokalnych mediów, kucharzy i znawców kuchni, WIJHARS oraz organizatora, tj. Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły.