Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

kujawsko-pomorskie (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Festiwal Smaku’ 2013 w Grucznie

20.08.2013

W dniach 24 – 25 sierpnia w Grucznie odbędzie się kolejna, VIII edycja „Festiwal Smaku”. Jest to wyjątkowa impreza służąca wspieraniu lokalnych produktów regionalnych oraz kultywowaniu różnorodności biologicznej. Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, główny organizator festiwalu, inicjuje i realizuje szereg projektów służących promocji produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami, wspiera dawne metody przetwórstwa, czy też popularyzuje uprawy starych odmian roślin użytkowych.

            W zeszłym roku na Festiwalu prezentowało się blisko 140 wystawców, a połowa z nich pochodziła z województwa kujawsko-pomorskiego. Wystawiano wyroby z dziczyzny, gęsiny, ryb, grzybów a także powidła śliwkowe, sery i miody. Goście Festiwalu obejrzeli pokazy tradycyjnych metod przetwórstwa takich jak smażenie powideł, wyciskanie soków z owoców, pozyskiwanie miodu. Atrakcją Festiwalu były prezentacje rodzimych ras owiec, pokazy pracy psów pasterskich i koni pociągowych.

            Podczas tegorocznego festiwalu przeprowadzone będą cztery konkursy dla wystawców, które promują wytwórców najlepszych produktów i potraw – „Smak Roku”, „Turniej Nalewek”, „Turniej Carvingu” oraz „Turniej Kucharzy”. W ramach Festiwalu w Grucznie swoje stoisko będzie miała Agencja Rynku Rolnego, która poprowadzi Kampanię „Trzy znaki smaku”. Na stoisku ARR, osoby zainteresowane będą mogły poszerzyć swoją wiedzę na temat europejskiego systemu ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych, a także będą mogły wziąć udział w pokazach kulinarnych z wykorzystaniem produktów z oznaczeniami ChNP, ChOG oraz GTS i, co najważniejsze, w ich degustacji.

            W przygotowania do Festiwalu Smaku czynnie włączają się lokalni wytwórcy powideł śliwkowych (m.in. ze Strzelec Dolnych, Kozielca, Gruczna) oraz pszczelarze z kół w Świeciu, Grudziądzu, Bydgoszczy. W szranki konkursowe stają kucharze z całego województwa. Festiwal odbywa się pod auspicjami Slow Food Polska, wielkiej międzynarodowej organizacji zajmującej się ochroną prawa do dobrego smaku i jest według zgodnej opinii ekspertów i dziennikarzy najbardziej znaczącym wydarzeniem tego typu w Polsce. Festiwal Smaku w Grucznie jest współfinansowany ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich oraz ze środków budżetu Województwa.

 

Więcej na stronie :WWW.festiwalsmaku.pl


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009