Sabat zielarek na górze Św. Wawrzyńca
Jutro, w dzień przesilenia letniego, rozpocznie się na górze Św. Wawrzyńca w miejscowości Kałdus k. Chełmna „Nocy Kupały-Słowiańskie Święto Wody, Ognia i Miłości”. Podczas obrządków przygotowania do święta, będzie można poznać tajemnice ziół, ich przyrządzania i dozowania. Podczas opowieści przy ognisku będzie można poznać „Tajemnice Góry Św. Wawrzyńca” o historii kultu pogańskiego i chrześcijańskiego w osadzie Kałdus. Potem będzie zabawa przy muzyce ludowej i etnicznej. Zielarki nauczą czarów i rzucania uroków, będą wróżyć z wianków, nasion i ziół, dokonają rytualnego oczyszczenia wodą, ogniem i powietrzem. Będzie możliwość degustacji ziołowych napojów, zakupienia sezonowych potraw regionalnych oraz produktów i rękodzieła na stoiskach lokalnych wystawców. Chętni wyruszą do lasu na poszukiwania kwiatu paproci. A w sobotę rozpocznie się identyfikacja rzadkich okazów dzikiej roślinności na terenie rezerwatu Św. Wawrzyńca, podczas warsztatów dzieci będą mogły poznać różne smaki ziół, dorośli wziąć udział w konkursie fotograficznym, zobaczyć pszczoły na łonie kwitnącego rzepaku w gospodarstwie Państwa Rutkowskich i poznać, jak z jego nasion tłoczy się olej w tradycyjny sposób.
Program „Sabat zielarek na Górze Św. Wawrzyńca”
Kałdus, 21-22 czerwca 2013 r.
21 czerwca 2013 r. – Przesilenie letnie
15.00-17.00 Rozbicie obozowiska
17.00 Inauguracja imprezy Poczęstunek Świętojański
Prezentacja i nauka Kuchni Dawnych Słowian ( Agnieszka Zamojska, Hieronim Błażejak)
Wspólny poczęstunek przygotowany na bazie produktów lokalnych producentów i zasobów jadalnych dzikiej roślinności.
18.00 Przygotowanie do obrządków – nauka zielarstwa.
Wykłady– pt.” Dzikie zioła w przyrodzie” (18.00- 18.45 Dr. Krystyna Stepczyńska – Szymczak, dr. Lucjan Rutkowski)
19.00 Dzika sztuka kulinarna.
Pokaz dzikiej sztuki kulinarnej na bazie roślinności dziko rosnącej poprowadzony przez Wojciecha Harapkiewicza Euro-Toques Polska
20.00 Rozpoczęcie obchodów Nocy Kupały- Słowiańskie Święto Wody, Ognia i Miłości
Opowieści przy ognisku: „Tajemnice Góry Św. Wawrzyńca” Historia kultu pogańskiego i chrześcijańskiego w osadzie Kałdus. Zabawa połączona z muzyką ludową i etniczną. Stoiska lokalnych wystawców, możliwość zakupienia sezonowych potraw regionalnych oraz produktów i rękodzieła.
23.00 Rytuały.
Skoki przez ognisko z bylicą za pazuchą, palenie ziół/ w ogniskuJ/. Nauka czarów i rzucania uroków, wróżenie z nasion i ziół, rytualne oczyszczenie wodą, ogniem i powietrzem, wróżby z wianków, rytualne przygotowywanie i spożywanie napojów.
Prezentacja i nauka przyrządzania napojów Dawnych Słowian (Agnieszka Zamojska, Hieronim Błażejak)
24.00 Wyprawa w poszukiwaniu kwiatu paproci…
22 czerwiec 2013r. - Pierwszy Dzień Lata
9.00 Śniadanie na trawie
Prezentacja i nauka Kuchni Dawnych Słowian ( Agnieszka Zamojska, Hieronim Błażejak)
Wspólny poczęstunek przygotowany na bazie produktów lokalnych producentów i zasobów jadalnych dzikiej roślinności.
10.00. Nauka i poszerzanie wiedzy na temat bioróżnorodności przyrody.
Wykłady pt. „ Chroniona przyroda Rezerwatu Góra Św. Wawrzyńca” dr. Lucjan Rutkowski i Dr. Krystyna Stepczyńska – Szymczak.
10.45 Konkurs fotograficzny pt. „Piękno i dynamizm przyrody żywej”
Poszukiwanie na terenie rezerwatu Góry Św. Wawrzyńca rzadkich zasobów dzikiej roślinności.
12.00 -" Od rzepaku łana do oliwy dzbana"
Historia ginącej pszczoły na łonie kwitnącego rzepaku wykład połączony ze zwiedzaniem upraw rzepaku wolnego od GMO Państwa Rutkowskich.
12.45 Oliwa Północy
Pokaz tłoczenia oleju rzepakowego z Góry Św. Wawrzyńca połączony z degustacją.
14.00 Rozstrzygnięcie konkursu i wręczenie nagród.
15.00 Zakończenie