Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

kujawsko-pomorskie (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Turniej Kulinarny i Warsztaty Umiejętności Kulinarnych - Amory i alchemia w kuchni

01.02.2013

W Chełmnie, mieście patrona zakochanych - Św. Walentego, w dniach 9-10 lutego br. odbędzie  się kolejna edycja Warsztatów Umiejętności Kulinarnych, pod nazwą „Amory i alchemia w kuchni”.  Podczas warsztatów uczestnicy będą mogli poznać tajniki przyrządzania potraw z królika, podrobów, topinamburu, czyli bulwiastego słonecznika z wykorzystaniem jabłek starych odmian, a także deserów na bazie produktów regionalnych: kajmaku, fjutu, powideł śliwkowych i miodów z Doliny Dolnej Wisły.  W programie warsztatów przewidziano również zajęcia kulinarne skierowane do dzieci pn. „Smakuj dzieciństwo”. Podczas pokazów kulinarnych połączonych z degustacją, trenerzy i znawcy kuchni będą przygotowywać pyszne pierniki i pralinki, a uczestnicy warsztatów będą mieli okazję spróbować przygotowanych słodkości. Nie zabraknie również przedstawicieli nauki zajmujących się sztuką kulinarną, którzy wygłoszą prelekcje nt. miłosnych potraw i afrodyzjaków w kuchni staropolskiej.

Warsztaty skierowane są do osób prowadzących działalność gastronomiczną na wsi, właścicieli gospodarstw agroturystycznych, młodzieży wiejskiej oraz członków lokalnych grup działania, którzy  będą mieli możliwość podniesienia swoich umiejętności. Zgłoszenia na warsztaty można dokonać za pośrednictwem Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły (aborygeniznadwisly@wp.pl )

W sobotę, 9 lutego br. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Grubnie odbędzie się Turniej Kulinarny, w którym wezmą udział uczniowie szkół gastronomicznych z kujawsko-pomorskiego. Dwuosobowe zespoły pod okiem opiekunów, będą przygotowywać dania główne i desery, walcząc o atrakcyjne nagrody, sfinansowane ze środków KSOW. Efekty prac zostaną ocenione przez jury złożone z przedstawicieli Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły, WIJHARS, przedstawicieli nauki, lokalnych mediów, kucharzy i znawców kuchni.

Program warsztatów w załączeniu.


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009