Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

kujawsko-pomorskie (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Warsztaty Umiejętności Kulinarnych „Piernik i opłatek – przygotowanie do Świąt Bożego Narodzenia”

20.11.2012

W Chrystkowie, w dniach 1 i 2 grudnia br. odbędzie  się kolejna edycja Warsztatów Umiejętności Kulinarnych, tym razem pod nazwą „Pierniki i opłatki – przygotowanie do świąt Bożego Narodzenia”.  Ich celem jest uświadomienie młodzieży i przypomnienie dorosłym, że produkty kojarzone z okresem świąt Bożego Narodzenia, takie jak pierniki i opłatek, mają swoją długą historię, bogatą symbolikę i niezwykle ważne miejsce w polskiej tradycji. Podczas warsztatów uczestnicy będą poznawać tajniki wyrobu ciasta piernikowego, wycinać tradycyjne formy, wypiekać je oraz zdobić za pomocą tradycyjnych metod. Dodatkowym elementem warsztatów będzie przygotowanie ciasta, formowanie  opłatków w przedwojennych formach, które od niedawna znajdują się w kolekcji Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły oraz ich wypiek. Zajęcia praktyczne będą połączone z wykładami  o historii i tradycji przygotowywanych produktów. Szkolenie skierowane jest do osób prowadzących działalność gastronomiczną na wsi, właścicieli gospodarstw agroturystycznych oraz członków lokalnych grup działania, którzy  będą mieli możliwość podniesienia swoich umiejętności.

Warsztaty są organizowane przez Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły oraz Slow Food Convivium Gruczno. Zgłoszenia na szkolenie można dokonać za pośrednictwem Towarzystwa  (aborygeniznadwisly@wp.pl )

Program warsztatów w załączeniu.

1 i 2 grudnia  2012 – Chrystkowo – chata mennonicka

9.30  – 10.00    Rozpoczęcie szkolenia, przedstawienie programu,

10.00 – 10.30   Historia i znaczenie pierników w dawnej Polsce – Aleksandra Kleśta-Nawrocka,

Część praktyczna – prowadzi Adam Pokojski

10.30 – przygotowanie i wyrabianie ciasta piernikowego,

11.00 – wycinanie, formowanie i wypiek pierników,

12.00 – zdobienie upieczonych pierników,

14.00 – przerwa kawowa,

14.30 – Opłatek w tradycji chrześcijańskiej i kulturze polskiej – Aleksandra Kleśta-Nawrocka,

15.00 – prezentacja form z kolekcji Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły,

Część praktyczna – prowadzi Adam Pokojski

15.30 – przygotowanie i wyrabianie ciasta opłatkowego,

16.00 – wypiekanie opłatków,

17.00 – zakończenie warsztatów.


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009