Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

kujawsko-pomorskie (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Warsztaty Smaku: „Wariacje na temat kaczki – kuchnia Ziemi Dobrzyńskiej”.

08.11.2012

Sekretariat Regionalny KSOW Województwa Kujawsko-Pomorskiego wraz z Lokalną Grupą Działania Gmin Dobrzyńskich Region Południe organizują w dniach 22-23 listopada 2012 roku Warsztaty Smaku pod nazwą „Wariacje na temat kaczki – kuchnia Ziemi Dobrzyńskiej”, które odbędą się w Restauracji Mat-Era w Wielgiem.

Inspiracją dla LGD Gmin Dobrzyńskich Region Południe do przeprowadzenia warsztatów było niezwykle ciekawe i cenne z punktu widzenia dziedzictwa kulinarnego, opracowanie „Kuchnia z rodowodem” Muzeum Etnograficznego w Toruniu autorstwa Grażyny Szelągowskiej, które zostało wydane dzięki współpracy z Sekretariatem Regionalnym KSOW. Autorka uchwyciła w nim tożsamość kuchni kujawsko–pomorskiej, jednocześnie wyodrębniając regiony etnograficzne i ich kulinarne bogactwo, tkwiące często w prostocie dań i przetworów. „Kuchnia z rodowodem” daje wskazówki służące odtworzeniu obyczajów kulinarnych i potraw z Ziemi Dobrzyńskiej. 

 Polska tradycja kulinarna może się poszczycić wyjątkowym bogactwem potraw z mięsa kaczki. Istotnym jest fakt, że mięso kacze gościło na stołach domów Ziemi Dobrzyńskiej i mogłaby stać się następną po gęsinie kulinarną wizytówką regionu, o ile mieszkańcy będą potrafili przyrządzać je na wyjątkowy, „dobrzyński sposób” tzn. wykorzystując surowce lokalne.

Celem warsztatów jest upowszechnienie wiedzy o tradycyjnych potrawach i produktach regionu dobrzyńskiego oraz podniesienie umiejętności wykonywania i wytwarzania wybranych potraw z kaczki. Szkolenie jest skierowane do właścicieli gospodarstw agroturystycznych oraz przedsiębiorców prowadzących działalność gastronomiczną na obszarach wiejskich obszaru działania LGD.

Rekrutację oraz rejestrację uczestników prowadzi Pani Agnieszka Bieńkowska – Śliwińska z LGD Gmin Dobrzyńskich Region Południe. Zgłoszenia prosimy przesyłać mailowo na adres agnieszka@lgddobrzyn.pl do dnia 16 listopada 2012 roku.

 

PROGRAM

22 listopad 2012

8.00 – powitanie uczestników warsztatów;

08:00-08:15 - wprowadzenie uczestników w tematykę warsztatów i ich organizacją– pracownik LGD;

08:15 – 08:45 – śniadaniowe przekąski, kawa herbata;

08:45-10:15- zajęcia teoretyczne: „Potrawy i produkty tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego – tożsamość kulinarna regionu Ziemi Dobrzyńskiej, odmienność kuchni na tle innych regionów” - Laura Maciejewska (Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie);

10:15-11:15 – Marketingowe znaczenie lokalnej marki czyli jak kaczkę uczynić dobrzyńską. Dobra praktyka podejrzana we Francji - Piotr Lenart;

11:15 -  13:15 – zupy, pasztet, kaszanka, smarowidło – receptury. Wykonanie zup, smarowidła, pasztetu i kaszanki - zajęcia prowadzą Piotr Lenart oraz kucharz folwarku Mat-Era. (w trakcie przerwy kawa, herbata, napoje, ciasto);

13:15 - 14: 00  - obiad;

14:00 – 17:00  - Zajęcia praktyczne: Confit z kaczki, kaczka z weka, potrawka z kaczki po dobrzyńsku  – gotowanie w tłuszczu, pasteryzacja  - zajęcia prowadzą Piotr Lenart oraz kucharz folwarku Mat-Era.

 

23 listopad 2012

8.00.-08:30  śniadanie;

08:30-10:00 – wykład i dyskusja – „Zasady i wymogi  zgłaszania produktów na Listę Produktów Tradycyjnych” – opis wniosku dot. zgłaszania produktów; Laura Maciejewska (Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie);

10:00-14:00 - potrawy – kaczka po staropolsku i kaczka po dobrzyńsku, magret z piersi kaczej, okrasa i kiełbasa z kaczki - zajęcia prowadzą  Piotr Lenart oraz kucharz Folwark Mat-Era; (w trakcie przerwy kawa, herbata, napoje, ciasto);

14.00 – 14.30  - prezentacja potraw i przetworów wykonanych w trakcie warsztatów. Podsumowanie warsztatów . Wnioski.

14.30-15:30 - obiad i degustacja potraw przygotowywanych w trakcie warsztatów;

16:00 Zakończenie.


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009