WARSZTATY KULINARNE – „Gęsina – jesienny rarytas na biesiadnym stole”
Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich przy współpracy z LGD – Stowarzyszeniem Nasza Krajna organizuje w dniach 25-26 października 2012 r. w Sypniewie w gminie Więcbork (powiat sępoleński), warsztaty umiejętności kulinarnych pn. „Gęsina – jesienny rarytas na biesiadnym stole”.
Tereny Krajny to obszary, na których od pokoleń hoduje się drób: kaczki, gęsi, kury. Po wojnie hodowla drobiu zdecydowanie zmalała, natomiast obecnie na nowo zaczyna doceniać się walory smakowe i zdrowotne drobiu, w tym w szczególności gęsiny. Samorządy gminne chcąc wspomóc mieszkańców wsi, zakupują w okresie wiosennym pisklęta gęsi, które następnie trafiają do gospodarstw rolnych. W trosce o tradycje kulinarne regionu Krajny, organizowane jest przedsięwzięcie, w ramach którego przewidziano zajęcia teoretyczne oraz warsztaty z przyrządzania przetworów i potraw z gęsiny.
Warsztaty skierowane są przede wszystkim do właścicieli gospodarstw agroturystycznych, którzy chcieliby poszerzyć swoją ofertę o tradycyjne potrawy z gęsiny, będące specjalnością nie tylko regionu Krajny, ale i całego regionu Kujaw i Pomorza, osób prowadzących ośrodki wczasowe, zajmujących się drobną wytwórczością oraz planujących otworzyć działalność gospodarczą, związaną z powyższymi branżami.
Nabór uczestników warsztatów prowadzony jest przez LGD - Stowarzyszenie Nasza Krajna, będące organizatorem projektu.
Więcej informacji na stronie www.naszakrajna.org.