Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

kujawsko-pomorskie (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

WARSZTATY KULINARNE – „Kuchnia Krajny na co dzień i od święta”

06.08.2012

Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich zaprasza w dniach 9-10 sierpnia 2012 r.  do Sypniewa w gminie Więcbork (powiat  sępoleński), na  szkolenia - warsztaty pn. „Kuchnia Krajny na co dzień i od święta – potrawy i przetwory mączne na Krajnie i Kujawach”.

Tradycja wypieku krajeńskiego chleba sięga dawnych czasów, gdy jego pieczenie było nie tylko okazją do spotkania sąsiadów, ale wręcz rytuałem. Krajniacy wspólnie palili w piecu, stanowiącym własność wsi, wykonanym w zależności od jej zamożności  z szamotu, czerwonej cegły lub gliny. Odpowiednio zarobione ciasto chlebowe wędrowało do pieca, po jego uprzednim nagrzaniu i usunięciu rozżarzonego paleniska.  Mówiło się, że chleb jest dobry tylko wówczas, gdy sam popęka. Po upieczeniu chleba, wciąż ciepły piec, wykorzystywano do suszenia owoców  i warzyw.

W trosce o tradycje kulinarne regionu Krajny, organizowane jest przedsięwzięcie, w  ramach którego przewidziano zajęcia teoretyczne oraz warsztaty z tradycyjnego wypieku chleba,  przygotowywania ciast i klusek. Potrawy przygotowywane będą w oparciu o zbiory przepisów udostępnionych przez koła gospodyń wiejskich, zaczerpnięte z książki Grażyny Szelągowskiej  „Kuchnia z rodowodem”.

 

Warsztaty skierowane są przede wszystkim do właścicieli gospodarstw agroturystycznych, którzy chcieliby poszerzyć swoją ofertę o tradycyjny, wiejski chleb krajeński oraz gospodyń wiejskich, pragnących produkować prawdziwe, zdrowe pieczywo.

Efekty prac z warsztatów zostaną wystawione do degustacji podczas lokalnego Jarmarku  św. Wawrzyńca, w dniu 11 sierpnia 2012 r. w Sępólnie Krajeńskim.

Nabór uczestników  warsztatów prowadzony jest przez LGD - Stowarzyszenie Nasza Krajna, będące współorganizatorem projektu.

Więcej informacji na stronie www.naszakrajna.org.

Program warsztatów:

9 sierpnia 2012 r. (czwartek)

  8.00 – 8.30  Rejestracja uczestników    

  8.30 – 9.00  Wprowadzenie do warsztatów: cele, organizacja, zasady;
                      prowadzący: Romuald Adamski, Miłosz Adamski

  9.00 –  9.30  Śniadaniowe przekąski, przerwa kawowa

  9.30 – 10.00 Omówienie zasad pracy w kuchni

10.00 – 10.30 Zajęcia teoretyczne z przygotowania półproduktów do wykonania chleba i klusek            ziemniaczanych: prowadzący: Miłosz Adamski

10.30 – 11.30 Zajęcia praktyczne z przygotowania półproduktów do wykonania chleba i klusek; prowadzący: Miłosz Adamski

11.30 – 13.00 Chleb kiedyś a dziś – wykład i dyskusja: Kazimierz Szalewski

13.00 – 14.30 Obiad

14:30 - 15:00  Zajęcia teoretyczne nt. zasad przygotowania zaczynów i ciasta chlebowego; prowadzący Miłosz Adamski

15:00 - 15:30  Zajęcia praktyczne z przygotowania zaczynów do wypieku chleba; prowadzący: Miłosz Adamski

15:30 - 15:45   Przerwa kawowa

15:45 – 18.00  Zajęcia praktyczne z przygotowania ciast chlebowych, wypieku chlebów; prowadzący: Miłosz Adamski

19:00  Kolacja

10 sierpnia 2012 r. (piątek)

  9:30 – 10:00  Zajęcia teoretyczne z przygotowania ciast: prowadzący: Miłosz Adamski

  9:45 – 13:00  Przygotowanie ciast według dawnych receptur prof. Jowity Kęcińskiej oraz zaczerpniętych z książki: „Kuchnia z rodowodem” Grażyny Szelągowskiej;  prowadzący: Miłosz Adamski - zajęcia prowadzone w grupach

11:30 – 11:45 Przerwa kawowa

13:00 – 13:45 Prezentacja potraw i przetworów wykonach przez uczestników warsztatów,
                       podsumowanie warsztatów, prowadzący: Dorota Kozioł, Romuald Adamski,
                       Miłosz Adamski

13:45  Obiad


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009