„Piknik Napoleoński ”
Serdecznie zapraszamy na "Piknik napoleoński" w Ostromecku. Jest rok 1812, czas planowanej przez Napoleona kampanii w Rosji. Od 1807 roku na ziemi chełmińskiej funkcjonuje administracja Księstwa Warszawskiego. Miejscowa ludność na ręce proboszcza Szultza złożyła przysięgę na wierność Fryderykowi Augustowi III Księciu Księstwa Warszawskiego. W Ostromecku stacjonuje posterunek wojsk napoleońskich. Ma za zadanie utrzymanie łączności na odcinku szykowanego przemarszu wojsk. Korzysta z funkcjonującej w Ostromecku poczty dyliżansowej. Rozpoczyna się przerzut wojsk przez Wisłę. Jedna z przepraw szykowana jest na wysokości Fordonu i wsi Mozgowina w majątku Ostromeckim. Rozpoczyna się przeprawa wojsk napoleońskich pod wodzą marszałka Neya, która potrwała do lata. W tym czasie wojska napoleońskie rozbiły obóz nad Wisłą na wysokości wsi Mozgowina – 1 km od Ostromecka. Wojsko pokonywało rzekę przy pomocy mostu pontonowego i promów. Jak wieść niesie w tym też miejscu przez Wisłę przeprawił się Napoleon w eskorcie 60 polskich szwoleżerów.
I właśnie w 200 rocznicę tego wydarzenia Sekretariat Regionalny KSOW we współpracy z lokalną grupą działania Zakole Dolnej Wisły postanowił zorganizować piknik napoleoński, który nie tylko przypomni o powyższym wydarzeniu lecz będzie stanowił także znakomitą okazję do zorganizowania jarmarku produktów tradycyjnych oraz warszatatów kulinarnych w plenerze o charakterze półotwartym.
Program Warsztatów.
Ostromecko – Mozgowina dn. 6 lipca 2012
Produkty i potrawy w Dolinie Dolnej Wisły – identyfikacja i wykonanie wybranych potraw.
1. Produkt Doliny Dolnej Wisły – lokalna marka – wybór potraw utożsamianych z obszarem działania LGD Zakole Dolnej Wisły i Trzy Doliny i serwowanych w gospodarstwach agroturystycznych – Hieronim Błażejak
2. Dania jednogarnkowe – zupy – ajntopy i polewki, potrawy z nad ogniska - z rusztu lub patelni – Hieronim Błażejak
3. Jagnięcina i drób – kulinarną wizytówką Doliny Dolnej Wisły – dania z wykorzystaniem produktu lokalnego – Hieronim Błażejak
Potrawy na Święto Doliny Wisły – piknik tematyczny
1. Organizacja pikniku – dobór potraw pod profil imprezy; wystrój i nakrycia; sposób obsługi; scenariusz imprezy; rozlokowanie gości; atrakcje poza kulinarne – Piotr Lenart
2. Dania tematyczne na „piknik napoleoński” – „Zupa cebulowa” i „Kurczak Marengo” – zajęcia praktyczne – Piotr Lenart
3. Wędzenie w plenerze – wybór wędzonek serwowanych na gorąco – Piotr Lenart
4. Wybrane przekąski - stół wiejski z produktów Doliny Dolnej Wisły – zajęcia praktyczne – Piotr Lenart
Miejsce i termin warsztatów: restauracja „OSTROMECKA” – plener we wsi Mozgowina w dniu 6 lipca