Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

kujawsko-pomorskie (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

„Piknik Napoleoński ”

22.06.2012

Serdecznie zapraszamy na "Piknik napoleoński" w Ostromecku. Jest rok 1812, czas planowanej przez Napoleona kampanii w Rosji. Od 1807 roku na ziemi chełmińskiej funkcjonuje administracja Księstwa Warszawskiego. Miejscowa ludność na ręce proboszcza Szultza złożyła przysięgę na wierność Fryderykowi Augustowi III Księciu Księstwa Warszawskiego. W Ostromecku stacjonuje posterunek wojsk napoleońskich.  Ma za zadanie utrzymanie łączności na odcinku szykowanego przemarszu wojsk. Korzysta z funkcjonującej w Ostromecku poczty dyliżansowej. Rozpoczyna się przerzut wojsk przez Wisłę. Jedna z przepraw szykowana jest na wysokości Fordonu i wsi Mozgowina w majątku Ostromeckim. Rozpoczyna się przeprawa wojsk napoleońskich pod wodzą marszałka Neya, która potrwała do lata. W tym czasie wojska napoleońskie rozbiły obóz nad Wisłą na wysokości wsi Mozgowina – 1 km od Ostromecka. Wojsko pokonywało rzekę przy pomocy mostu pontonowego i promów. Jak wieść niesie w tym też miejscu przez Wisłę przeprawił się Napoleon w eskorcie 60 polskich szwoleżerów. 

I właśnie w 200 rocznicę tego wydarzenia Sekretariat Regionalny KSOW we współpracy z lokalną grupą działania Zakole Dolnej Wisły postanowił zorganizować piknik napoleoński, który nie tylko przypomni o powyższym wydarzeniu lecz będzie stanowił także znakomitą okazję do zorganizowania jarmarku produktów tradycyjnych oraz warszatatów kulinarnych w plenerze o charakterze półotwartym.

Program Warsztatów.

Ostromecko – Mozgowina dn. 6 lipca 2012

Produkty i potrawy w Dolinie Dolnej Wisły – identyfikacja i wykonanie wybranych potraw.

1.    Produkt Doliny Dolnej Wisły – lokalna marka – wybór potraw utożsamianych z obszarem działania LGD Zakole Dolnej Wisły i Trzy Doliny i serwowanych w gospodarstwach agroturystycznych – Hieronim Błażejak

2.    Dania jednogarnkowe – zupy – ajntopy i polewki, potrawy z nad ogniska - z rusztu lub patelni – Hieronim Błażejak

3.    Jagnięcina i drób – kulinarną wizytówką Doliny Dolnej Wisły – dania  z wykorzystaniem produktu lokalnego – Hieronim Błażejak

Potrawy na Święto Doliny Wisły – piknik tematyczny

1.    Organizacja pikniku – dobór potraw pod profil imprezy; wystrój i nakrycia; sposób obsługi; scenariusz imprezy; rozlokowanie gości; atrakcje poza kulinarne – Piotr Lenart

2.    Dania tematyczne na „piknik napoleoński” – „Zupa cebulowa” i „Kurczak Marengo” – zajęcia praktyczne – Piotr Lenart

3.    Wędzenie w plenerze – wybór wędzonek serwowanych na gorąco – Piotr Lenart

4.    Wybrane przekąski - stół wiejski z produktów Doliny Dolnej Wisły –  zajęcia praktyczne – Piotr Lenart

Miejsce i termin warsztatów: restauracja „OSTROMECKA” – plener we wsi Mozgowina w dniu 6 lipca


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009