„Kuchnia Krajny, na co dzień i od święta”
Warsztaty kulinarne w Sypniewie (gm. Więcbork), 23-24 marca 2012 r.
Sekretariat Regionalny KSOW i Lokalna Grupa Działania „Nasza Krajna” zapraszają do Zespołu Pałacowo-Parkowego w Sypniewie na warsztaty kulinarne, których tematem przewodnim będą potrawy i przetwory z mięsa na Krajnie i Kujawach. Uczestnicy szkolenia będą mieli okazję poznać tajniki potraw opartych na przepisach zebranych przez prof. Jowitę Kęcińską oraz Grażynę Szelągowską. Piotr Lenart, członek Slow Food, wytwórca tradycyjnych wędlin i przetworów, przedstawi zasady i wymogi zgłaszania produktów na Listę Produktów Tradycyjnych oraz zdradzi tajemnice przyrządzania tradycyjnej szynki. Miłosz Adamski mistrz kuchni, poprowadzi panel kulinarny, podczas którego uczestnicy będą przyrządzać m.in. zupy: czerninę i parzybrodę, mięsa: kaczą szyję faszerowaną, kiełbasę białą w słoiku, okrasę, pierś wędzoną z gęsi, czy kaczki , kaczkę z weka, pasztet z gęsi.
Na warsztaty zapraszamy osoby z Województwa Kujawsko-Pomorskiego, prowadzące agroturystykę, wiejskie lokalne gastronomiczne, a także zamierzające otworzyć tego typu działalność, czy też chcące wprowadzić bądź wzbogacić ofertę kulinarną i przetwórczą.
Zgłoszenia na szkolenie można dokonać za pośrednictwem Lokalnej Grupy Działania „Nasza Krajna” (biuro@naszakrajna.org/ biuronaszakrajna@wp.pl).