Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

kujawsko-pomorskie (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

„Palmy, baranki i kraszanki – bogactwo zwyczajów wielkanocnych” Warsztaty w Grucznie, 24-26 marca 2012 r.

14.03.2012

 

Bogactwo zwyczajów wielkanocnych Doliny Wisły jest dobrze opisane przez etnografów. Niestety pozostaje ciągle niedoceniane przez mieszkańców. Szkoda, bo niektóre z nich,  np. kulinarne, mogą stać się źródłem dochodu dla gospodarstw agroturystycznych, wiejskich lokali gastronomicznych czy lokalnych stowarzyszeń. Z kolei  tradycyjne wyroby rękodzielnicze mogą  być wizytówką lokalnych  rzemieślników. Po to by ochronić i rozpowszechnić umiejętności związane z wielkanocnymi zwyczajami, Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły wspólnie z Sekretariatem Regionalnym Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich organizuje w Grucznie spotkania z tymi, którzy te umiejętności kultywują i potrafią nauczyć innych.

Niezwykle atrakcyjnym zwyczajem jest wytwarzania palem wielkanocnych. Tym razem, by zademonstrować  bogactwo innych regionów, korzystamy z pomocy przyjaciół z Litwy. Pani Janina Norkuniene z Wileńszczyzny i jej koleżanki będą uczyć dzieci i dorosłych wyplatania niezwykłych wileńskich palm wielkanocnych.

Pan Józef Kwaśniewski ze Świecia poprowadzi zajęcia z wytwarzania wielkanocnych baranków maślanych, które od dziesiątków lat jego rodzina sprzedawała na kociewskich targach i jarmarkach.

W czasie warsztatów uczestnicy poznają też technikę tworzenia niezwykłych kraszanek wielkanocnych. Zaprezentuje je pochodząca z pogranicza Krajny i Pałuk Pani Dorota Ścibut.

W czasie warsztatów zainauguruje oficjalnie swoją działalność „Gruczeńska Otwarta Strefa Twórcza”, projekt skierowany do młodzieży z regionu. Współpraca artystów z twórcami ludowymi, może dać niezwykłe efekty, pozwolić na głębsze zrozumienie kontekstu kulturowego regionu i z pewnością wpłynąć na jakość życia artystycznego terenów wiejskich.

Ważnym elementem warsztatów będzie także część prowadzona przez historyków z Uniwersytetu im. Mikołaja Kopernika w Toruniu. Dotyczyć będzie genezy i historii wielkanocnych zwyczajów regionu, a także tradycji kulinarnych związanych z wiosną i oczekiwaniem na Wielkanoc.

Warsztatom będą towarzyszyły liczne akcenty kulinarne. Tym razem kucharze związani z gruczeńskim Festiwalem Smaku przygotują tradycyjne potrawy postne i liczne wariacje na ich temat w duchu nowoczesnej kuchni, a uczestnicy poznają receptury dań które mogą z powodzeniem stosować podejmując gości i turystów

Zgłoszenia na szkolenie można dokonać za pośrednictwem Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły (aborygeniznadwisly@wp.pl ).

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009