Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie
Logo Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

kujawsko-pomorskie (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Warsztaty Umiejętności Kulinarnych – „Gęsina – polskie tradycje podawania drobiu”

14.11.2011

Po raz kolejny chcemy przybliżyć mieszkańcom kujawsko-pomorskiego tradycje podawania drobiu podczas warsztatów umiejętności kulinarnych w Grucznie i pokazów w Chełmnie. Tym razem mistrzowie kuchni – Jean Bos i Maciej Biernacki pokażą jak podawać gęsinę – przyrządzać pasztety, paprykarze, nadziewać gęsią tuszkę rozmaitymi ingrediencjami czy też piec np. udka z dodatkami. Podczas wykładów znawców tradycji kulinarnych będzie można poznać najstarsze przepisy na dania z mięsa gęsiego,  wysłuchać rozważań nad walorami piwa tradycyjnego jako dodatku do pieczystego, poznać tajniki autorskich przepisów. Warsztaty odbędą się 18 i 19 listopada w Grucznie. Natomiast 20 listopada, w niedzielę, na placu przed Hotelem Centralnym mieszkańcy Chełmna będą mogli zobaczyć pokazy przyrządzania potraw z gęsiny, zdegustować je, a zainteresowani przepisami wysłuchać otwartych wykładów na ten temat.

Zgłoszenia na warsztaty można dokonać za pośrednictwem Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły (aborygeniznadwisly@wp.pl ).

 

Program Warsztatów Umiejętności Kulinarnych

„Gęsina – polskie tradycje podawania drobiu”

Gruczno, Chełmno 18 – 20 listopada 2011r.

18 listopada br. Gruczno - młyn

            15.00     Rejestracja uczestników

16.00–19.00 Przygotowanie pasztetu z gęsich wątróbek oraz paprykarza z gęsiny -
                          Jean Bos / Maciej Biernacki

19.00 – 20.00 Dyskusja z członkami Slow Food Polska Convivium Gruczno

       ok. 20.00 Zakończenie I dnia warsztatów

19 listopada br.  Chełmno - Restauracja Centralna, ul. Dworcowa 23

10.00 – 11.00 Gęsie udka w roślinach strączkowych –Jean Bos / Maciej Biernacki

11.00 – 13.30 Najstarsze przepisy na dania z gęsiny – Jarosław Dumanowski

13.30 – 14.30 Gęś pieczona w kapuście –Jean Bos / Maciej Biernacki

15.00 – 17.00 Gęś nadziewana oraz knedle tyrolskie – Jean Bos/ Maciej Biernacki

17.00 – 18.30 Gęś w piwie czy gęś do piwa – rozważania nad wyższością piwa tradycyjnego

                       nad popularnym – Sebastian Wawszczak

18.30 - 20.00 Prezentacja autorskich przepisów na gęsinę – Marek Główczyński

      ok. 20.00 Zakończenie II dnia warsztatów

20 listopada br. Chełmno – Hotel Centralny, ul. Dworcowa 23

10.00 – 13.00 Pokazy oraz degustacje otwarte dla publiczności na placu przed Hotelem

                         Centralnym w Chełmnie –Jean Bos / Maciej Biernacki

 10.00 – 12.15 „Najstarsze przepisy na dania z gęsiny” – A. Kleśta-Nawrocka / M. Sikorska

                          wykład w Sali Hotelu Centralnego w Chełmnie

 

14.00 – 17.00 Pokazy oraz degustacje otwarte dla publiczności na placu przed Hotelem

                        Centralnym w Chełmnie –Jean Bos / Maciej Biernacki

14.00 – 16.15 „Najstarsze przepisy na dania z gęsiny” – A. Kleśta-Nawrocka / M. Sikorska

                          wykład w Sali Hotelu Centralnego w Chełmnie


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009