Festiwal Smaku’ 2011 w Grucznie
W dniach 20 – 21 sierpnia w Grucznie odbędzie się „Festiwal Smaku”. Jest to wyjątkowa impreza służąca wspieraniu lokalnych produktów regionalnych oraz kultywowania różnorodności biologicznej. Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły, główny organizator festiwalu, inicjuje i realizuje szereg projektów służących przywracaniu upraw starych odmian roślin użytkowych, wspiera tradycyjne metody przetwórstwa oraz promuje produkty wytwarzane tradycyjnymi metodami.
W zeszłym roku na Festiwalu prezentowało się ponad 120 wystawców, a połowa z nich pochodziła z województwa kujawsko-pomorskiego. Wystawiano wyroby z dziczyzny, gęsiny, ryb, grzybów a także powidła śliwkowe, sery i miody. Goście Festiwalu obejrzeli pokazy tradycyjnych metod przetwórstwa takich jak smażenie powideł, wyciskanie soków z owoców, pozyskiwanie miodu. Atrakcją Festiwalu były prezentacje rodzimych ras gęsi i owiec, pokazy pracy psów pasterskich i koni pociągowych.
Podczas tegorocznego festiwalu przeprowadzone będą cztery konkursy dla wystawców – „Smak Roku”, „Turniej Nalewek”, „Miód Roku” oraz „Turniej Kucharzy”, które promują wytwórców najlepszych produktów i potraw. W tym roku zaplanowano „I Turniej Carvingu o Puchar Dolnej Wisły”.
W przygotowania do Festiwalu Smaku czynnie włączają się lokalni wytwórcy powideł śliwkowych (m.in. ze Strzelec Dolnych, Kozielca, Gruczna) oraz pszczelarze z Kół w Świeciu, Grudziądzu, Bydgoszczy. W szranki konkursowe stają kucharze z całego województwa. Festiwal odbywa się pod auspicjami Slow Food Polska, wielkiej międzynarodowej organizacji zajmującej się ochroną prawa do dobrego smaku i jest według zgodnej opinii ekspertów i dziennikarzy najbardziej znaczącym wydarzeniem tego typu w Polsce. Festiwal Smaku w Grucznie jest współfinansowany ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
Więcej na stronie :www.festiwalsmaku.pl
Program „Festiwal Smaków”
Gruczno, dn. 20 - 21 sierpnia 2011 r.
Sobota, 20 sierpnia 2011r.
11.00 – rozpoczęcie VI edycji Festiwalu Smaku
11.15 - rozpoczęcie „Turnieju Kucharzy”
12.15 – przedstawienie programu dnia przez konferansjera
12.30 - pokazy:
· pracy psów pasterskich (12.30, 14.30)
· musztry Szwadronu Ułanów Nadwiślańskich (13.30, 16.00)
· pracy koni pociągowych (15.00, 16.30)
11.30 inne atrakcje:
· występ zespołu „Stokrotka” w Świeciu (11.30, 13.00)
· występ solistów z Domu Kultury w Tucholi (16.45)
14.00 - rozpoczęcie „Turnieju Nalewek”
15.30 – prezentacja wystawców
17.00 - gwiazda wieczoru - występ grupy „Sąsiedzi”
17.30 - gala Festiwalu Smaku, wręczenie nagród
18.30 - gwiazda wieczoru – II część występu grupy „Sąsiedzi”
20.00 - przewidywane zakończenie imprez w plenerze
20.15 - koncert literacko-muzyczny w Kościele pw. św. Jana Chrzciciela w Grucznie
Niedziela, 21 sierpnia 2011r.
10.00 – rozpoczęcie drugiego dnia Festiwalu Smaku
10.30 – śniadanie prasowe i seminarium kulinarne (wstęp za zaproszeniem)
11.00 - pokazy:
· pracy psów pasterskich (11.00, 13.45)
· musztry Szwadronu Ułanów Nadwiślańskich (12.00, 15.00)
· pracy koni pociągowych (13.00, 16.00)
10.30 - inne atrakcje:
· występ zespołu amatorskiego z Kęsowa (10.30)
· występ zespołu „Stokrotka” w Świeciu (11.30)
· występ grupy „We play blues” Silno (12.30)
· występ orkiestry dętej z Gruczna (13.15)
14.15 - ogłoszenie wyników I Turnieju Carvingowców o Puchar Dolnej Wisły
- ogłoszenie wyników konkursu plastycznego „Pszczoła = Środowisko = Region”
15.30 - występ grupy „Własny Port”
16.15 – zakończenie Festiwalu Smaku
16.20 – II część występu grupy „Własny Port”
17.30 - przewidywane zakończenie