Innowacyjne technologie dla współczesnego rolnictwa, przetwórstwa rolno-spożywczego oraz zdrowia człowieka – konferencja w Ciechocinku
Urząd Marszałkowski, Departament Rolnictwa i Geodezji 29 listopada 2019r. zorganizował konferencję pn. „Innowacyjne technologie dla współczesnego rolnictwa, przetwórstwa rolno-spożywczego oraz zdrowia człowieka”. W programie konferencji znalazło się wystąpienie Pana Stanisława Kolbusza, prezesa Stowarzyszenia EkosystemEM, który zaprezentował nowe technologie ograniczające stosowanie chemii, zastępując je pożytecznymi mikroorganizmami.
Popularyzacja stosowania biologicznych czynników w uprawach, to jedno
z priorytetowych działań , które mogą mieć wpływ na rozwój rolnictwa w regionie. Pan Marek Brunka podzielił się własnymi doświadczeniami ze stosowania technologii probiotycznych we własnym gospodarstwie rolnym.
Pani Halina Jurkowska, ceniona specjalistka medycyny Anti-Age przedstawiła rolę mikroorganizmów w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego człowieka. Prof. Walentyna Burkowa z Rosji, niekwestionowany autorytet naukowy stosowania adaptogenów i fitoterapeutyków w medycynie, zaprezentowała wyniki najnowszych badań dotyczących wpływu ekologizacji rolnictwa na zdrowie.
Ostatni wykład został poświęcony innowacjom w branży rolno-spożywczej oraz zasadom zdrowego żywienia. Poprowadził go Pan Józef Sadkiewicz z Instytutu Sadkiewicza przy Zakładzie Badawczym Przemysłu Piekarskiego sp.z o.o.
Uczestnikami konferencji byli rolnicy z regionu oraz firmy, członkowie Sieci dziedzictwa Kulinarnego Kujawy i Pomorze.