Kujawsko-Pomorskie na targach Polagra’2019 w Poznaniu
W dniach 28 - 30 września br., w Poznaniu można było spróbować najlepszych specjałów ze wszystkich regionów Polski. Targi Smaki Regionów od lat są prawdziwym świętem regionalnej, tradycyjnej i certyfikowanej żywności. Bierze
w nich udział ponad 160 wystawców, a organizatorzy wskazują na liczbę 25 tysięcy zwiedzających. Smaki Regionów to prezentacja, degustacja regionalnych smakołyków, występy ludowych kapel, pokazy gotowania regionalnych potraw na żywo.
Udział Województwa Kujawsko-Pomorskiego w imprezie jest kolejnym działaniem na rzecz rozwoju rolnictwa lokalnego, żywności tradycyjnej i turystyki.
Na stoisku Województwa Kujawsko-Pomorskiego promowana była żywność wysokiej jakości z naszego regionu - produkty tradycyjne zarejestrowane na Liście Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz potrawy i produkty prezentowane przez wytwórców należących do sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze.
Podczas trwania Targów Smaki Regionów rozstrzygnięto ogólnopolskie etapy dwóch konkursów:
- „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz danie i potrawę regionalną i lokalną. Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego spośród produktów nominowanych w finałach regionalnych po raz kolejny wyłoniła najlepsze produkty oraz potrawy i dania do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA”. Laureaci z Kujaw i Pomorza, to Ser Pielgrzym
– Janusz Adamczyk „Sery Adamczyk”; Baba muślinowa (sakramentka)
– Agata Minda oraz Żurek oraz kotleciki z kaszanki – Zespół Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach.
- Złoty Medal Targów MTP - Otrzymają go najlepsze produkty żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej, zgłoszone jako eksponat wystawienniczy, na stoisku targowym podczas trwania Targów Smaki Regionów. W tej edycji, z Kujawsko-Pomorskiego Medal Targów otrzymała Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej za Musztardę Kcyńską Miodowa.