Regionalna Sieć Dziedzictwo Kulinarne Pfalz - Niemcy – wizyta studyjna
Wizyta w Regionie Pfalz – Niemcy miała na celu zapoznanie się z działalnością firm – członków Sieci Regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Pfalz i formami ich współpracy. Była to doskonała okazja do licznych spotkań, pozyskania informacji
i wymiany doświadczeń z działań promujących żywność wysokiej jakości
i członkostwa w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, jak również możliwość poznania tradycji kulinarnych tego ciekawego regionu Niemiec.
Region Pfalz to dziś jeden z wiodących regionów winiarskich w Niemczech, którego historia sięga 500 roku pne. Prawie 24 tys. hektarów powierzchni regionu obsadzonych jest winnicami, które rozciągają się na długości 85 km wzdłuż Pfälzerwald (las Pfalz). Na obszarze regionu leży również rezerwat Biosfery Palatynatu (największy zwarty obszar leśny w Niemczech). Klimat jest sprzyjający uprawom, z przedłużoną ekspozycją na światło słoneczne (około 220 dni w roku),
a opady są znacznie poniżej średniej w Niemczech. Na powierzchni 15 tys. hektarów uprawiane są warzywa, m.in. szparagi, truskawki, ziemniaki i zioła. Liczne są uprawy owoców w sadach. W Regionie Pfalz organizowane są liczne festiwale, w tym największa na świecie prezentacja wina, 2-tygodniowy „Festiwal Wina”
w Neustadt, ściągający ok. 100 tys. gości, święto regionalnej kiełbasy: Wurstmarkt w Bad Dürkheimer, Jarmark Bożonarodzeniowy w Mussbach czy szereg innych, lokalnych imprez. Kulinarny slogan Pfalz to „Z gospodarstwa do stolika”. Regionalna kuchnia jest głęboko zakorzeniona w tradycji. Typowe dania tej kuchni, to żołądek wołowy nadziewany wieprzowiną (ulubiona potrawa Kanclerza Helmuta Khola, który pochodził z Pfalz), kiełbasa wątrobiana, klopsiki, świeżo zebrane, jeszcze lekko drożdżowe wino czy tradycyjny, cebulowy kołacz. Potrawy przyrządzane są z najlepszych lokalnych i sezonowych składników, takich jak kasztany, dynia, szparagi, figi, truskawki czy Pfälzer Grumbeer (ziemniak).
To wszystko oraz ludzie, którzy z pasją trudnią się wyrobem tych przysmaków, sprawia, że kulinarne wspomnienia z Pfalz długo pozostają w pamięci.
Program merytoryczny obejmował wizyty w firmach:
Ø „Senf emol” w Bad Durkheim: Miejsce, w którym powstaje musztarda stworzona z osobistego zamiłowania właścicielki do tego popularnego dodatku do potraw. Własnoręcznie, metodą prób i błędów stworzono receptury na mieszankę nasion gorczycy uprawianej w sąsiedztwie firmy z innymi lokalnymi produktami m.in. cebulą, figami, kasztanami. Różnorakie dodatki i sposoby mielenia dają wiele rodzajów wytwarzanej w Senf emol musztardy;
Ø Hala targowa Bescher’s została otwarta w 1993 i od tego czasu zrzesza pod jednym dachem producentów żywności z regionu. Lokalni producenci mogą tu osobiście zaprezentować koneserom i smakoszom specjały Palatynatu poczynając od warzyw i owoców po sosy, octy, przyprawy, kwiaty i wiele innych;
Ø Winnica w Gonnheim - Właściciele winnicy państwo Eymann poza produkcją wina zajmują się również z pasją przygotowaniem lokalnych potraw w restauracji na terenie winnicy. Krzewy winne rosną na tzw. wysokich tarasach Renu od 1982 roku. Rosnące tu szczepy winne to m.in. Merlot, Pinot Noir, Riesling, Gewurztraminer;
Ø Destylarnia i winiarnia Thomasa Sippela położona jest w niewielkiej, ale ponad 1200-letniej wiosce Weisenheim am Berg. Właściciele skupiają się na tworzeniu trunków odzwierciedlających smaki owoców dojrzewających na drzewach i krzewach najbliższej okolicy. Stworzyli trunki różnych smaków od różnorakich likierów, poprzez rumy, whiski, gin, korzystając z wina produkowanego we własnej winiarni, jak i kupowanego u sąsiadów. Prowadzą sklep, dostarczają trunki do lokalnych restauracji, wysyłają produkty zakupione przez Internet;
Ø Manufaktura herbaty Schonfeld. Plantacja ziół w Ruppertsbergu do własnoręcznego wyrobu herbat została obsadzona ok. 13 000 roślin. Na jej terenie właściciele czuwają nad całym procesem produkcji herbat ziołowych Schonfeld – od uprawy, zbioru, procesów przygotowania składników, aż po pakowanie i sprzedaż;
Ø Tradycyjna piekarnia Walter. Piekarnia ta funkcjonuje w miejscowości Duttweiler od 1855 roku i piecze chleb na zakwasie oraz legendarne wśród klientów kremowe ciasto. Chleb dzięki swoim składnikom zachowuje swoją miękkość i świeżość nawet kilka dni po wypieku. Produkowane są tu również makarony;
Ø Schorle Helden. Zwiedzanie obszaru produkcji i stacji do rozlewania napoju Schorle produkowanego na bazie białego wina i wody mineralnej. Schorle to idealny do picia zimny napój, gaszący pragnienie i często wybierany przez lokalną ludność na różnorakie okazje;
Ø Winiarnia Bahr w Mussbach. Winiarnia wytwarzająca wina bezalkoholowe dbająca o ich smak
i wysoką jakość. Dzięki własnej uprawie winorośli właściciele mają wpływ na cały proces. Tutejsze bezalkoholowe wina cechuje szczególna świeżość;
Ø Weinessiggut Doktorenhof w Venningen - Prowadzona jest tutaj manufaktura octu,
a produkty do jego wyrobu pozyskuje się z własnej winnicy oraz upraw warzyw, ziół i owoców. Właściciele poprzez powolną kultywację, z wielką radością i miłością oraz tradycjami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie, starają się tworzyć unikalne i specjalne octy, charakteryzujące się siłą, bogactwem i szlachetnością. Doktorenhof, dom octu, jest od 400 lat przekazywany z pokolenia na pokolenie wraz z tajemnicą przyrządzania tego zdrowotnego specyfiku, którego walory polecała już Św. Hildegarda, sprawująca posługę w klasztorze położonym o 40 km od miejscowości Venningen. Właściciel w oryginalny sposób prezentuje opowieść o na nowo odkrytej tradycji picia octu. Przy octowni funkcjonuje sklep sprzedający te "kwaśne eliksiry";
Ø Tłocznia Ölmühle w Hauenstein - Wizyta w „Olejowym młynie” - tłoczni olejów wraz prezentacją procesu powstawania produktów. Firma, korzystając z dotacji UE otrzymała wsparcie na budowę nowej hali produkcyjnej. Przy olejarni prowadzony jest sklep z regionalnymi produktami, które obejmują cały asortyment Sieci Kulinarne Dziedzictwo Pfalz;
Ø Tradycyjna restauracja Klosterstübl w miejscowości Eusserthal. Właściciele przykładają szczególną wagę do pochodzenia i jakości produktów, przypraw, win, które serwowane są w restauracji.
W wizycie uczestniczyli właściciele, menadżerowie i kucharze z obiektów gastronomicznych oraz producenci żywności zrzeszeni w sieci Kulinarne Dziedzictwo Kujawy i Pomorze, którzy mogli poznać sposoby na rozwój własnej działalności i zastosować je w warunkach polskich. Mogli też zaobserwować proces sieciowania firm zrzeszonych w niemieckiej sieci i metody wzajemnego wsparcia oraz sposoby wspólnej promocji. W trakcie wizyty uczestnicy
w kuluarowych dyskusjach ustalali dostawy swoich wyrobów do innych członków kujawsko-pomorskiej sieci, wspólne projekty i pomysły na udział w targach
i wystawach.