Czeska wieś – wizyta studyjna
Wizyta w Regionie Hana w Czechach, rozciągającym się pomiędzy miastami Zábřeh, Holešov, Vyškov i Uničov, w dolinie rzek Morawy i Hany, miała na celu zapoznanie właścicieli gospodarstw agroturystycznych oraz przedstawicieli organizacji i instytucji wspierających rozwój turystyki na obszarach wiejskich z dobrymi praktykami zidentyfikowanymi u naszych sąsiadów. Największe miasto regionu to Ołomuniec. Promuje się tu wyroby i produkty regionalne związane z nazwą Hana. Nazwa ta pojawiła się w XVI wieku od zamieszkującej go grupy etnograficznej Hanaków, charakteryzującej się regionalną gwarą hanacką, barwnymi strojami ludowymi (hanacki krój) i własnymi, silnymi tradycjami. Obecnie lokalne instytucje i stowarzyszenia prężnie odtwarzają tradycję regionu.
W wizycie uczestniczyli laureaci Konkursu „Agro-Wczasy’2019”, przedstawiciele regionalnej i lokalnych organizacji turystycznych, ośrodka doradztwa rolniczego, izby rolniczej oraz samorządu województwa.
Program merytoryczny wizyty obejmował:
Ø Prezentację procesu budowania strategii rozwoju tras rowerowych w Regionie Moraw i współpracy nadgranicznej oraz wykorzystania walorów wsi morawskiej w rozwoju turystyki aktywnej;
Ø Spotkanie z przedstawicielami Stowarzyszenia Ruchu Turystycznego Moraw Środkowych, omówienie i prezentacja Marki Regionalnej Hana;
Ø Snail Farma – przetwórstwo mięsa ślimaków, które producent w pierwszym etapie rozwoju firmy hodował we własnym gospodarstwie, a obecnie skupuje je od lokalnych dostawców. www.barkona-snails.eu. Prezentacja strategii marketingowych produktu;
Ø Piekarnia Mezice - Naklo - od 50 lat rodzina wypieka tradycyjne pieczywo i ciasta hanackie. Specjalnością są kołacze, babeczki oraz słodycze z gryki i mąki orkiszowej. Ta rodzinna firma z powodzeniem wypieka tylko regionalne produkty i przyjmuje zamówienia na pieczenie hanackich specjałów. www.zakusky-mezice.cz;
Ø wizyty w sklepach i bistrach, które wykorzystują produkty regionalne;
Ø Farma Mleczna Novy Dvur - prowadząca ciekawe programy edukacyjne. Właściciele obiektu na 160 hektarach ziemi prowadzą gospodarstwo mleczne, specjalizacja to pozyskiwanie mleka krowiego, koziego i owczego. Prowadzony jest tu bardzo ciekawy program dla dzieci „Droga Mleczna - od cieląt do jogurtu". Dzieciom pokazuje się jak i gdzie żyją w gospodarstwie zwierzęta, gdzie i jak przygotowywane jest jedzenie dla krów, cieląt, kóz i owiec. Specjalny „Fantom Krowy” służy do nauki dojenia, dalej poznają procesy przetwarzania mleka na masło, twaróg, jogurt i lody. www.doubravskydvur.cz;
Ø Farma Lawendowa - Uprawa z bio certyfikatem, przetwórstwo, kawiarnia. Właściciel farmy odzyskał upaństwowione gospodarstwo rodzinne i zajął się uprawą lawendy, którą konfekcjonuje, przetwarza i sprzedaje w postaci herbat, likierów, składników do deserów. Organizuje na farmie śluby i przyjęcia weselne, Lawendowy festiwal, który gromadzi kilka tysięcy widzów. http://www.levandulovakavarna.cz/statek;
Ø Miejscowość Lostice słyną z produkcji najbardziej rozpoznawalnego czeskiego sera. Serki Ołomunieckie to najlepszy produkt regionalny, znany w całej Europie. Mieszkanki tej małej miejscowości rozwinęły manufakturę „Tvaruzkova Cukrarna", która wytwarza ciasta i desery z sera ołomunieckiego. Podczas degustacji wyrobów rozmowa na temat sposobów dystrybucji i reklamy produktu regionalnego. www.tvaruzkovacukrarna.cz;
Ø Złota Farma Stetovice Vrbatky - Duże gospodarstwo produkcyjne i agroturystyczne, na miejscu konie, stawy rybne, krowy rasy czeskiej Cestr, przetwórnia mleka na sery, twarogi i jogurty. Własny sklep i kawiarnia w gospodarstwie. Spotkanie z osobami odpowiedzialnymi za rozwój farmy, wymiana doświadczeń. www.zlata-farma.cz;
Ø Kozia Farma Nikada - rodzinne gospodarstwo znajduje się we wsi Koválovice koło Tištína. Uprawiane są 20 hektarów w rolnictwie ekologicznym. Od 2011 hodowla kóz białych i krótkowłosych. Obecnie 60 kóz dojnych, zwierzęta trzymane w pomieszczeniach i kojcach grupowych z możliwością wychodzenia na zewnątrz. Dojenie odbywa się w automatycznym doju dla 12 kóz. Całe mleko jest przetwarzane bezpośrednio na farmie we własnej mleczarni serowej na sery kozie, twaróg i jogurt. http://kozifarmanikada.cz;
Ø Drahanovice „Minibrovar Kosir" produkcja piwa regionalnego, https://www.pivovarkosir.cz/ Prezentacja potraw z Regionu Hana.
Uczestnicy wizyty zapoznali się z praktyką budowania strategii rozwoju turystycznego ruchu rowerowego w Regionie Hana, modelem promocji marek regionalnych oraz praktyką rozwijania i reklamowania własnych wyrobów przez lokalnych producentów, co może przynieść inspiracje we własnej działalności, przełożyć się na działania lokalnych organizacji wspierających rozwój turystyki na wsi czy zintensyfikować działania marketingowe regionalnych organizacji.