PROJEKT PARTNERA - „Inkubator Kuchenny jako innowacyjne miejsce małego przetwórstwa na wsi”
Gmina Aleksandrów Kujawski przystępuje do realizacji operacji, wyłonionej w konkursie nr 2/2018, ogłoszonym przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W tym celu podpisano umowę na realizację operacji w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020, na podstawie której Partner zorganizuje wyjazd studyjny. Wizyta do inkubatora kuchennego w Minikowie odbędzie się 21 września 2018 r. Jej uczestnicy będą mieli możliwość zapoznania się ze sposobem działania i organizacji inkubatora, a także zgłębić swoją wiedzę na temat rolniczego handlu detalicznego oraz poznać możliwości przerobu własnych płodów rolnych. A to wszystko po to, by w przyszłości na terenie gminy Aleksandrów Kujawski powstała taka właśnie inicjatywa, dość popularna już w Europie.
Inkubator kuchenny jest miejscem, gdzie rolnicy, sadownicy, drobni przetwórcy mogą przygotowywać i przetwarzać swoje płody rolne w dobrze wyposażonym pomieszczeniu, które spełnia wszystkie wymogi sanitarne. Przetwórca może wypożyczyć potrzebne urządzenia, nie inwestując własnych środków.
Do udziału w wizycie studyjnej zachęcamy rolników, drobnych wytwórców, sadowników, producentów żywności, przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich oraz wszystkie osoby zainteresowane przetwarzaniem swoich płodów rolnych w inkubatorze. Może to być szansa na znalezienie dodatkowych odbiorców produktów, uatrakcyjnienie działalności, a tym samym zwiększenie swoich dochodów poprzez „wejście” na rynek z nowymi wyrobami. Więcej informacji na stronie: www.gmina-aleksandrowkujawski.pl.