Z wizytą u europejskich potentatów produkcji pomidorów – Andaluzja, Hiszpania
Pod koniec listopada Sekretariat Regionalny KSOW z Kujawsko-Pomorskiego zorganizował wizytę studyjną pod nazwą „Tajniki upraw warzyw pod osłonami – grupy producentów i przetwórców warzyw; Hiszpania” przeznaczoną dla członków grup producentów warzyw i owoców pod osłonami. Trasa wizyty obejmowała Region Andaluzji, europejskie centrum produkcji warzyw pod osłonami. Wizytę rozpoczęto w Almerii gdzie na w giełdzie warzyw (CASI) zorganizowano spotkanie z osobami zarządzającymi giełdą oraz z kupcami współpracującymi z polskim rynkiem. Zapoznano się z funkcjonowaniem giełdy, którą utworzono we współpracy z grupami producentów. Uczestnicy wyjazdu odwiedzili kilka plantacji pomidorów, ogórków, papryki, bakłażanów uprawianych pod osłonami. Podczas spotkania w jednym z gospodarstw pn. CLISOL w El Ejido (pomidory i papryka) zademonstrowano najnowocześniejsze rozwiązania i technologie związane z produkcjią warzyw, w tym nowoczesny system ochrony biologicznej. Wizytowano również centrum szkoleniowe COEXPHAL w La Mojonera, gdzie uczestnicy mogli wysłuchać wykładu nt. korzyści z nowoczesnych technologii i ich wykorzystania w uprawie warzyw oraz zastosowania odnawialnych źródeł energii w warzywnictwie. Zapoznano się z pracami Stacji Doświadczlanej Syngenta Seeds w El Ejido na poletkach doświadczalnych nowych odmian pomidorów, ogórków, papryki i cukinii. Polscy uczestnicy wizyty mogli zapoznać się z doświadczeniami funkcjonowania grup producenckich w Hiszpanii, z systemami produkcji, zbioru, transportu, pakowania i sprzedaży warzyw.
W wizycie wzięło udział 23 planatorów z Województwa Kujawsko-Pomorskiego, członków dwóch grup producentów – Nadwiśleńskiej Spółdzielni Producentów Warzyw “Grono” z Wielkiego Zajączkowa i Grupy Producentów Owoców i Warzyw ”Agro-Farmer” z Włocławka.