Warsztaty Umiejętności Kulinarnych
W dniach 8-10 października 2010 r. w Grucznie oraz dwóch pobliskich miejscowościach: Chrostkowo i Krzywogoniec, odbyły się warsztaty umiejętności kulinarnych w zakresie przetwórstwa grzybów i owoców.
Zrodzona w grupie organizatorów Festiwalu Smaku w Grucznie inicjatywa, miała na celu pogłębienie wiedzy kulinarnej wśród mieszkańców Doliny Dolnej Wisły, ochronę regionalnych tradycji oraz nawiązanie kontaktu z mistrzami sztuki kulinarnej.
W warsztatach wzięło udział 21 osób. Byli wśród nich: właściciele gospodarstw agroturystycznych, restauratorzy, kucharze oraz pasjonaci kulinariów.
Uczestniczy warsztatów poznali rzadkie gatunki grzybów oraz możliwości ich wykorzystania w kuchni. Swoje umiejętności kulinarne poszerzyli także o nowe techniki przetwórstwa tradycyjnych odmian owoców.
Gościem specjalnym trzydniowego spotkania był Wiesław Kamiński - niekwestionowany autorytet w środowisku polskich grzybiarzy, jeden z założycieli stowarzyszenia „Darz Grzyb”, prowadzący popularny portal www.nagrzyby.pl