Wizyty Studyjne
Sekretariat Regionalny KSOW zorganizował w IV kwartale tego roku dwie wizyty studyjne – pierwszą dla producentów produktów regionalnych i lokalnych do Turynu ( Włochy) pod nazwą „Salon Smaku– dobre praktyki przetwórstwa, marketingu i sprzedaży produktów regionalnych”. Salon del Gusto w Turynie jest największą imprezą na świecie prezentującą tradycyjne produkty. W jej trakcie odbywają się warsztaty, pokazy, degustacje i seminaria nt. produktów, z których słyną regiony. Celem wizyty jest zapoznanie kujawsko-pomorskich wytwórców ze światowymi trendami marketingu, metodami wytwarzania, przechowywania, prezentowania i sprzedaży produktów regionalnych. W programie imprezy są również wizyty w tradycyjnej, włoskiej serowarni oraz w winotece. W wizycie uczestniczy 12 kujawsko-pomorskich producentów.
Druga wizyta studyjna, do Regionu Andaluzji w Hiszpanii, przeznaczona jest dla członków grup producenckich plantatorów warzyw i owoców pod osłonami pn. „Tajniki upraw warzyw pod osłonami – grupy producentów i przetwórców warzyw”. Plantatorzy będą wizytowali plantacje pomidorów, ogórków i papryki w okolicach Almerii. Zapoznają się z nowymi technologiami upraw, zbiorów, przechowalnictwa. Spotkają się również z przedstawicielem zrzeszenia plantatorów hiszpańskich. W wizycie będzie brało udział 21 przedstawicieli grup producenckich z Kujawsko-Pomorskiego.